ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

Изпълнителна агенция по околна среда обявява 5 юни за Ден на отворените врати

Публикувано на 05-06-2013 г.

Изпълнителна агенция по околна среда обявява 5 юни за Ден на отворените врати. Всеки, който проявява интерес, има възможност в Световния ден на околната среда, да се запознае подробно с работата и дейността на агенцията.

Тази година темата на Световния ден на околната среда е фокусирана върху един от най-големите проблеми на съвременната цивилизация – разпиляването и загубата на храна и се провежда под мотото „Мисли. Храни се. Пести. Намали своя хранителен отпечатък“.

Поне 1/3 от всичко, което се отглежда на планетата, се губи между полето и потребителя. Това е етичен, икономически и природен проблем, който е свързан и с огромни загуби на енергия, вода, тор и други вложения. В същото време гладът продължава да е световен проблем номер едно.

Световният ден на околната среда е инициатива на ООН и е най-значимият и широко известен глобален ден за положително въздействие върху околната среда. От 1973 г. денят се отбелязва всяка година на 5 юни (или дните около 5-ти) и се е превърнал в едно от основните средства, чрез които ООН насочва вниманието в глобален план към околната среда и насърчава политическия ангажимент и действие. Всяка година темите са различни, но общото е, че те са адресирани към отделния човек, като акцентират върху факта, че „ние” сме важният елемент. Възпитаването на правилно отношение към околната среда и грижа към природата от ранна детска възраст са сред условията за постигане на устойчиво развитие.

Възпитаването на правилно отношение към околната среда и грижа към природата от ранна детска възраст са сред условията за постигане на устойчиво развитие

Подробна информация за Световния ден на околната среда може да бъде намерена на адрес www.unep.org.

Обратно в новини



Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС