ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

Малмьо и Брюксел с награди за Европейската седмица на мобилността за 2016 г.

На церемония в Брюксел, еврокомисарят по транспорта Виолета Булц и Даниел Калея - главен директор на .....

Публикувано на 22-03-2017 г.

На церемония в Брюксел, еврокомисарят  по транспорта Виолета Булц и Даниел Калея - главен директор на Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия, обявиха победителите в кампаниите „Европейска седмица на мобилността - 2016 г.“ и  „Планове за устойчива градска мобилност (SUMP)“. 

Наградата на Европейската седмица на мобилността за 2016 г. е за шведския град Малмьо. Тя е за дългосрочния фокус върху транспортни модели като колоездене и пешеходство. Шведският град изпревари другите двама финалисти - Лисабон и Скопие. 

Брюксел получи наградата за „Планове за устойчива градска мобилност“, изпреварвайки  Будапеща  и Стокхолм. Призът е за иновативния подход на Брюксел в дефинирането на проблемите, намирането на възможности и избор на решения и мерки. 

С наградата на „Европейската седмица на мобилността“ се отличават местни органи, положили максимални усилия за повишаване на обществената осведоменост по въпроси на устойчивата мобилност и прилагащи мерки за преминаване към устойчив градски транспорт. Ежегодната награда за „План за устойчива градска мобилност“ се връчва на градове и региони, които показват отлични резултати в разработването и прилагането на своите планове за устойчива градска мобилност. Плановете се изготвят от местните власти и в тях се определят мерки за справяне с предизвикателствата пред градската мобилност както сега, така и в бъдеще. През 2016 г.   участваха  2427града ( с 557 повече от предходната година), София  бе  сред  първите десет града, състезаващи се за приза на „Европейската седмица на мобилността“. 

За повече информация:

 

Повече информация за Европейската седмица на мобилността и плановете за устойчива градска мобилност : http://www.mobilityweek.eu



Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС