ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

МОСВ даде началото на кампанията за Европейската седмица на мобилността ‘2019

Публикувано на 05-06-2019 г.

МОСВ даде началото на кампанията за „Европейската седмица на мобилността `2019“, която се организира всяка година от Европейската комисия. Представители на местната власт от областните градове и експерти от 16-те регионални инспекции по околната среда и водите от цялата страна се събраха във вторник в София на работна среща за подготовката на кампанията в България, като от страна на Европейския секретариат участва Шон Карол.

„Европейската седмица на мобилността призовава за промяна в поведението ни и търси по-устойчиви транспортни решения и по-добро качество на въздуха. Със посланията си кампанията е обединяващ фактор за местните власти, институциите, бизнеса, неправителствения сектор, за да живеем с грижа за околната среда в комфортни и чисти градове“, каза зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков при откриването на форума.

Основен партньор на МОСВ за събитието е Центърът за градска мобилност към Столичната община. Участие в срещата взеха и представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Главна дирекция "Национална полиция" към МВР, Националния доверителен екофонд, Националната велосипедна асоциация, както и представители на бизнеса в лицето на първата оборудвана изцяло с електрически превозни средства компания за споделяне на автомобили.

Беше представен опитът на българските общини за провеждането на инициативи в Деня без автомобили и за въвеждането на мерки за устойчив транспорт и алтернативни начини на придвижване, дейностите в инициативата „Европейски ден без загинали на пътя - EDWARD", както и подходи за насърчаване на ходенето пеша и колоезденето.

Тази година „Европейската седмица на мобилността“ се провежда в периода 16-22 септември и е на тема „Безопасно ходене и колоездене“ под мотото „Върви с нас“.  МОСВ като национален координатор за провеждането на кампанията подкрепя и насърчава участието на българските общини – като свидетелство за желанието на местните власти да подобрят качеството на живот на гражданите като ограничат последствията от натоварения трафик, предоставяйки по-добри и екологични възможности за придвижване в градовете.

Регистрацията на дейностите и инициативите на общини, училища и организации в отбелязването на Европейската седмица на мобилността е отворена и може да се направи на официалния сайт на кампанията тук.



Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС