ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

Националният доклад за състоянието и опазването на околната среда през 2019 г. бе представен в МОСВ

Публикувано на 28-05-2021 г.

На пресконференция в Министерството на околната среда и водите министър Асен Личев представи Националния доклад за състоянието и опазването на околната среда през 2019 г. След кратко въведение той даде думата на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по околна среда Росица Карамфилова-Благова, която разясни структурата и целите на документа.  В пресконференцията взе участие и съветникът на министъра за дейностите в Агенцията - Ваня Григорова. Изпълнителният директор заяви, че документът прави разрез на основните тенденции, проблеми и предизвикателства и дава картина на състоянието на околната среда към 2019 г.  Докладът се състои от 16 раздела, които обхващат основни екологични направления. Той е изготвен със структура, включваща основно екологични индикатори и методологии, прилагани в оценъчните доклади на Европейската агенция по околна среда. По отношение на емисиите на вредни вещества и качество на атмосферния въздух, Росица Карамфилова-Благова отбеляза, че за последните години се наблюдава тенденция към намаляване на емисиите на основните замърсители, с изключение на ФПЧ2,5. Тя подчерта, че през 2019 г. 13 общини, включени в наказателната процедура на ЕК за неспазване на нормите по показател ФПЧ10, са постигнали съответствие с нормите. Изпълнителният директор обърна внимание на друга положителна тенденция, касаеща изменението на климата - за периода 1988–2019 г., емисиите на основните парникови газове намаляват.

При раздел „Управление на водните ресурси и качество на водите“ тя акцентира върху три важни постижения: увеличен е броят на действащите селищни пречиствателни станции за отпадъчни води, които през 2010 г. са били от 78, а през 2019 г. вече са 173 бр.; Запазва се тенденцията за подобряване качеството на физико-химичните показатели на повърхностните води в краткосрочен и дългосрочен план; и като цяло през периода 2000-2019 г. се наблюдава постепенно подобряване на качеството на подземните води за по-голяма част от показателите.

Изпълнителният директор обърна внимание, че през последните 10 години се наблюдава трайна тенденция към увеличаване на обработваемите земи.  „Като цяло констатациите в доклада са, че почвите са в добро екологично състояние, по отношение на запасите с биогенни елементи, органично вещество, както и по отношение на замърсяване с тежки метали и устойчиви органични замърсители.“, заяви изпълнителният директор на ИАОС. Тя също така подчерта, че площта на защитените територии се е увеличила, като в края на 2019 г. те са достигнали 5.27 % от територията на страната. „При раздел „Гори“ е ключово да се каже, че в трите пробни площи за интензивен горски мониторинг не са регистрирани превишения на критичните натоварвания за киселинност, сяра и азот“, каза изпълнителният директор.

В раздел „Радиационни характеристики на околната среда“ изпълнителният директор на ИАОС подчерта, че не е наблюдавана тенденция за повишаване на обемната специфична активност на естествените и техногенни радионуклиди в атмосферния въздух, а резултатите от проведения през 2019 г. мониторинг в „наблюдаваната“ зоната на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД не показват неблагоприятни тенденции в радиационната обстановка.

Разходите за опазване и възстановяване на околната среда на национално ниво се оценяват на над 2 млрд. лв., като относителният им дял от БВП е 1,93 %. Това е най-високото равнище на годишните разходи за периода 2016 – 2019 г.

Съветникът на министъра за дейностите в Агенцията - Ваня Григорова обърна внимание, че в разделите на доклада освен данни и статистика се обсъждат и представят политиките, които се прилагат от Министерството на околната среда и водите.

Целта на доклада, от една страна, е ясно формулиране на въпросите, свързани с взаимодействието между обществото и околната среда, а от друга – представяне на информация за състоянието на околната среда в страната ни, съпоставима с оценките на общоевропейско ниво. Основните дейности по изготвяне на доклада са извършени от ИАОС и МОСВ, подпомагани от  междуведомствена работна група.

Националният доклад за състоянието и опазването на околната среда през 2019 г. е приет с Протокол № 31 от заседанието на Министерския съвет на 26 май 2021 година.



Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС