ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

Няма дублирани дейности по проекти, свързани с наблюдение на китоподобните в Черно море.

Публикувано на 12-08-2013 г.

Финансираният от Европейската комисия (ЕК) проект на ACCOBAMS MARE/2011/16 Lot:2: „Неблагоприятни въздействия на рибарството върху популациите на китоподобните в Черно море“ не припокрива дейностите, предвидени в проекта на ИАОС „Теренни наблюдения на китоподобните Tursiops truncatus, Phocoena phocoena и Delphinus delphis в българската изключителна икономическа зона (ИИЗ) на Черно море“.

Проектът на ИАОС планира теренни наблюдения в дълбоководната част на българската изключителна икономическа зона (ИИЗ) на Черно море, в рамките на две години в подходящите за целта сезони. Данните от наблюденията ще отговорят на заключенията на ЕК за „научна резерва“ и „крайно незадоволителна информация“ по отношение на двата вида морски бозайника- Tursiops truncatus и Phocoena phocoena. Ще бъдат разработени още методики за картиране и за оценка на природозащитния статус на 2 - та вида китоподобни и национални референтни оценки. При мотивирана необходимост ще се подготви пълна документация за обявяване на местообитанията на наблюдаваните популации за Защитена зона съгласно чл.8 от Закона за биологичното разнообразие. По отношение на Delphinus delphis, теренните наблюдения в дълбоководната част на ИИЗ ще осигурят достатъчна информация за определяне на оценката на състоянието, местата и методиката за мониторинг на вида. Проучванията ще допринесат за определяне на антропогенните фактори и заплахите върху състоянието на видовете и обявяване на защитени зони в дълбоководната част на българската ИИЗ на Черно море при доказана необходимост. Теренните наблюдения са планирани в две последователни години и предвиждат сезонно обследване по море и от въздух. Ще бъде покрита цялата българска акватория на Черно море.

В писмо на ACCOBAMS до МОСВ от м. февруари, става ясно, че в рамките на проект „Неблагоприятни въздействия на рибарството върху популациите на китоподобните в Черно море“, ще бъде извършено изследване на числеността на китоподобните бозайници, целящо преброяване на популациите на китоподобните в акваториите на Черно море на България, Румъния и част от Украйна еднократно, през лятото на 2013 г. Изследванията ще се извършват по единна методика на ACCOBAMS, съобразена с поведенческите особености на делфините. В този смисъл целите и обхвата на двата проекта не показват припокриване и не дават възможност за използване на информацията от проекта на ACCOBAMS за целите на проекта на ИАОС.

Теренните проучвания и на двата проекта (на ACCOBAMS - през 2013г. и на ИАОС - през 2014г.) са изключително ценни за научната общност, а получените данни ще запълнят пропуски и ще дадат възможност за правилното планиране и провеждане на последващи системни наблюдения на китоподобните в българската икономическа зона на Черно море.



Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС