ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

Получен сигнал за замърсяване на река Соволянска Бистрица

Не е установено наличие на мъртва риба

Публикувано на 24-08-2016 г.

На 23.08.2016 г. е подаден  сигнал от директора на РИОСВ - Перник за замърсяване на река Соволянска Бистрица и наличие на мъртва риба в реката.  По разпореждане на и.д. Главен директор на Главна дирекция „Лабораторно-аналитична дейност“ е сформиран екип от отдел „Оперативна дейност при аварийни ситуации”, който съвместно с експерти от РИОСВ–Перник да извърши проверка по сигнала.

Проверката е извършена съвместно с представители на Оперативен център – РД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Тя установи, че водата в реката от село Ябълково до село Церовица е мътна и оцветена в кафяв цвят, но не е установено наличие на умряла риба.

Взета е водна проба от река Соволянска Бистрица на моста в село Ябълково и е извършен експресен анализ. Измерени са следните характеристики на водата, които са в допустимите норми за водоприемника от тип R5 и „добро екологично състояние“ съгласно Наредба № Н-4/14.09.2012 г. за характеризиране на повърхностните води: 

   рН = 8,34
   t = 17,3 оС                                                                      
   О2 = 7,3 mg/l ; % насит. с О2 = 78,6 %                 
   ел. пров. = 333 µs/sm
 

За окончателната оценка на състоянието на реката в „Лаборатория качество на водите” към ГД „Лабораторна аналитична дейност“ на ИАОС се извършва физикохимичен анализ по характеристики: неразтворени вещества, химична потребност от кислород, биологична потребност от кислород за 5 денонощия, нитрити, нитрати и ортофосфати. Резултатите ще бъдат своевременно предоставени на РИОСВ – Перник.



Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС