ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

Проект на ИАОС проучва видове включени в Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие

Предвидени са мащабни проучвания на биоразнообразието на територията на цялата страна.

Публикувано на 17-12-2013 г.

На 17.12.0213г. се проведе конференция за отчитане на резултатите от първия полеви сезон на проект „Теренни проучвания на разпространение на видове/ оценка на състоянието на видове и хабитати на територията на цялата страна - І фаза“, който Изпълнителна агенция по околна среда изпълнява в качеството си на директен бенефициент по Приоритетна ос 3 на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.“ Той е с продължителност 39 месеца и обща стойност 9 886 792 лв., от тях8 403 773 лв. от Европейски фонд за регионално развитие и 1 483 018 лв.Национално съфинансиране. Посредством този проект агенцията ще изработи актуализирана картина на биологичното разнообразие в България.

Първите представени резултати по този проект са по две дейности: дейност 3 – теренни проучвания на безгръбначни животни, риби, земноводни и влечуги, бозайници, висши растения, мъхове и гъби за наблюдението на които са разработени 32 бр. методики за мониторинг, изготвени са 444 бр. карти с по 3 слоя и са извършени  теренни проучвания за 130 вида въведени като данни в Информационната система към Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие (НСМБР). Втората дейност, по която са събрани данни е тази на гнездящите видове птици като в България те са общо 253 и са разделени в 3 групи: широко разпространени видове птици, птици с типични местообитания, редки видове и видове с ограничено разпространение. За тях е разработена единна методика за мониторинг, изготвени са 253 бр. карти с по 3 слоя , извършени са теренни проучвания  в 71 квадрата всеки от по 10х10 км., а данните са въведени в Информационната система към НСМБР.

Проектът предвижда проучвания и на видове, които не са включени в НАТУРА 2000, но са обект на Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие (НСМБР). Стремежът е да се допълнят и обогатят данните, получени от други проекти с предмет „биоразнообразие“. По него ще се разработят нови и ще се актуализират съществуващи методики за наблюдение на биологичните видове. До края на 2014 г. трябва да приключи и изработването на актуалните карти на тяхното разпространение. В два последователни полеви сезона на терен ще се проучат видовете включени в Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие, обхванати в 6 биологични групи - безгръбначни животни, риби, земноводни и влечуги, висши растения, мъхове и гъби, бозайници и птици. Ще се внедрят генетични методи за оценка на състоянието на популациите на 4 вида - мечка, вълк, дива котка и рис.

Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие работи от 5 години, но в нея има недостиг на данни. Не са провеждани наблюдения на всички включени в системата видове, а тези които са провеждани не са на всички определени за целта места. Няма разработени методики за всички включени в нея видове, а съществуващите имат нужда от актуализация.

 



Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС