ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

Световен ден на рециклирането

18-и март е обявен за световен ден на рециклирането от Световната организация за рециклиране през 2018 г.

Публикувано на 18-03-2024 г.

Рециклирането или преработката на отпадъци е дейност, която включва обработка на отпадъци с цел повторното им използване или получаване на суровини, енергия, продукти и материали.

Това е екологична алтернатива, чрез която може да се предотврати депонирането на потенциално полезни материали и да се намали потреблението на необработени суровини, като по този начин се намали потреблението на енергия, замърсяването на въздуха (от горене), замърсяването на водата и замърсяването на почвата (от депонирането).

Рециклирането има ключова роля в постигането на целите на кръговата икономика. Част е от Екологичното възстановяване и една от основните практики за опазване на ресурсите на планетата. Годишно рециклирането спестява над 700 милиона тона емисии на CO2 и се предвижда това да се увеличи до 1 милиард тона до 2030 г.

В национален доклад за състоянието и опазването на околната среда в РБългария, изготвен от ИАОС са направени изводи относно състоянието на управлението на отпадъците, именно: 

Докато количеството на образуваните битови отпадъци остава относително постоянно, то предадените за предварително третиране и за рециклиране отпадъци, се наблюдава увеличение, като в петгодишен период степента на рециклиране на битовите отпадъци плавно нараства от 35% през 2017 г. до 45% през 2021 г.

Запазва се стабилната тенденцията през последните години за постигане на нормативно заложената степен на рециклиране и оползотворяване на масово разпространени отпадъци, от опаковки, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, отработени масла, негодни за употреба батерии и акумулатори, излезли от употреба моторни превозни средства. 

Полезни съвети как да подпомогнете рециклирането:

  1. Пийте вода от стъклена бутилкаголяма част от пластмасовите бутилки не се рециклират и замърсяват околната среда;
  2. Носете текстилна торбичка, когато пазаруватетя може да се ползва с години, ще ви спести пари, а найлоновите торбички изхвърлени в боклука не се разграждат с десетилетия;
  3. Намерете алтернатива на опаковъчната хартияако опаковате подаръка си със стар вестник, карта или рисунка, ще помогнете за опазването на природата, а и подаръкът ви ще бъде уникален. Всеки тон рециклирана хартия спасява от отсичане 13 дървета.
  4. Изхвърлайте отпадъците си разделноне изгаряйте отпадъци, особено химикали и пластмаса - това допринася за замърсяването на въздуха;
  5. Предавайте старите си вещи за рециклиранедрехи, батерии, електроуреди;
  6. Купувайте само това, което ви е необходимо, за да сведете до минимум образуването на отпадъци


Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС