ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

Световен ден на влажните зони

Публикувано на 02-02-2018 г.

Световният ден на влажните зони се отбелязва всяка година на 2 февруари, за популяризиране на значението на влажните зони за човечеството и планетата.

През 2018 г. денят се отбелязва под надслов: „Влажните зони и устойчивото градско бъдеще“. Целта на отбелязването на Световния ден на влажните зони тази година е да се повиши отговорността за значението на влажните зони в осигуряването на устойчиво градско бъдеще.

Влажните зони в градовете или в близост до населените места носят множество ползи: намаляване на наводненията, източник на питейна вода, филтрират замърсителите и подобряват качеството на водите, източник на поминък за местното население и др.

България е сред първите страни, присъединили се към Рамсарската конвенция, в сила от 24 януари 1976 г.  Политиката за опазване и устойчиво ползване на влажните зони се изпълнява от Министерството на околната среда и водите. В България такива зони са “Атанасовско езеро”, “Комплекс Беленски острови”, “Дуранкулашко езеро”, “Остров Ибиша”, “Шабленско езеро”, “Местността Пода”, “Поморийско езеро”,  “Комплекс Ропотамо”,  “Езеро Сребърна”, “Езеро Вая” и „Карстов комплекс Драгоманско блато”.  Общата им площ е 49 912, 43 ха,  което е 0.45% от територията на страната.  


Полезни връзки:
Уеб сайт: World Wetlands Day

 

Министерство на околната среда и водите



Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС