ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

Световен ден на водата 22 март 2024 - Вода за мир

Публикувано на 22-03-2024 г.

Световният ден на водата, се отбелязва всяка година на 22 март. Целта е да се повиши осведомеността и да насочи вниманието на обществеността към предприемане на действия за справяне с кризата с водата и канализацията.

Инициативата се координира от механизма на ООН за достъп до вода (UN-Water).

През 2024 г. темата на Световния ден на водата е „Използвайте водата за мир“.

Темата е предложена предварително от координационния механизъм на ООН за достъп до вода и е съобразена с годишната публикация на Докладът за развитието на световните води на ООН, публикуван от ЮНЕСКО от името на механизма на ООН за достъп до вода.

Ключови факти:

  • 2,2 милиарда души все още живеят без безопасно управлявана питейна вода (СЗО/УНИЦЕФ, 2023 г.).
  • Приблизително половината от населението на света изпитва сериозен недостиг на вода поне през част от годината (Междуправителственият панел за климатични промени (МПКП) (IPCC, 2022 г.)). Очаква се тези числа да се увеличат, влошени от изменението на климата и нарастването на населението (Световна метеорологична организация (СМО, 2022 г.).
  • Само 0,5 % от водата на Земята е използваема и налична прясна вода, като климатичните промени сериозно засягат това предлагане. През последните двадесет години земните запасите от вода  – включително влага в почвата, сняг и лед – намаляват с 1 см годишно, с големи последици за сигурността на водата (СМО, 2021 г.).
  • Изменението на климата, нарастването на населението и нарастващият недостиг на вода ще окажат натиск върху хранително снабдяване (МПКП, 2014), тъй като по-голямата част от използваната прясна вода, около 72 % средно, се използва за селското стопанство (UN-Water, 2023).
  • Бедствията, свързани с водата, доминират в списъка на бедствията през последните 50 години и представляват 70 % от всички смъртни случаи, свързани с природни катаклизми (Световна банка, 2022).
  • Почти три пъти по-вероятно е деца под 15-годишна възраст, живеещи в страни, засегнати от продължителни конфликти, да умрат от диарийни заболявания, причинени от липса на безопасна питейна вода, канализация и хигиена, отколкото чрез пряко насилие (УНИЦЕФ, 2019 г.).
  • Само 24 държави съобщават, че всичките им трансгранични басейни са обхванати от споразумения за сътрудничество (UN-Water, 2021 г.).
  • Ползите от инвестирането във вода и канализация надвишават разходите, като това може да доведе до подобряване на здравето, производителността, състоянието на околната среда и социалните резултати. Всеки инвестиран 1 щатски долар във вода и канализация дава възвръщаемост от 4,3 щатски долара. (UN-Water, 2014 г.) При трансгранични реки и водоносни хоризонти, това е особено свързано с производството на енергия, управление на наводнения и суши, качество на водата и опазване на екосистемите.


Приносът на ИАОС:

Опазването на качеството на природните и питейните води е първостепенна задача на цялото общество, за да се гарантират здравословни и безопасни условия за живот на всеки един от нас и е съществена предпоставка за запазване на човешкото здраве.

Р. България като част от ЕС прилага европейското законодателство по отношение на водите и Плановете за управление на речните басейни са част от предизвикателствата за устойчиво управление на водните ресурси. 

Предизвикателствата по отношение на устойчивото управление на водните ресурси са разписани в множество директиви, конвенции и декларации за сътрудничество между държавите членки. 

Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)  провежда национален мониторинг на водите за целите на Плановете за управление на речните басейни, на база на който се разработват програми от мерки, подпомагащи политиките за намаляване на замърсяването и запазване на качеството и количеството на водите. 

ИАОС осъществява ръководство на Националната система за мониторинг на околната среда (НСМОС). Мониторингът на водите е част от  НСМОС. ИАОС провежда мониторинга на водите на национално ниво и извършва лабораторни и полеви изследвания за определяне на състоянието на водите.

Изпълнителна агенция по околна среда поддържа географска информационна система за водите на национално ниво, както и специализирани бази данни, карти, регистри и информационна система за водите. Данните от проведения мониторинг на водите се използват за оценка за екологичното и химичното състояние на водите, както и за състоянието на водните ресурси на Република България. 

Повече информация може да намерите тук:

https://www.unwater.org/our-work/world-water-day

https://eea.government.bg/



Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС