ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

Третата международна експедиция за изследване на река Дунав ще премине през България

Публикувано на 11-09-2013 г.

Изследването на българския участък ще се проведе в периода 13 - 20 септември.

Третата международна експедиция за изследване на река Дунав Joint Danube Survey (JDS3) ще се проведе от 13 август -  26 септември. В нея участват  международни екипи от експерти, които ще извършат проучвания с кораби - лаборатории на  водите на река Дунав.

Събития свързани с посещенията на изследователските екипи са предвидени в множество партньорски градове:  

Организатор на експедицията е Международната комисия за опазване на река Дунав - (International Commission for the Protection of the Danube River - ICPDR), на която България е пълноправен член от създаването й през 1999 г. В експедицията участват химици, хидробиолози и микробиолози от Словакия, Румъния, Австрия, Сърбия, България, Унгария и Хърватия.

Целта на проучването е събиране на актуални данни за състоянието на река Дунав - от извора до нейното устие. Изследването на българския участък на реката ще се проведе в периода 13 - 20 септември. На 17 септември се предвижда в град Русе да се проведе пресконференция с участието на членовете на експедицията.   

 Това е трето проучване на река Дунав,  първото  е  през 2001 г. (JDS1) ,  второто  - 2007 г. (JDS2).

 Пътят на JDS3 можете да проследите в специалната страница на ICPDR за експедицията на адрес - http://www.danubesurvey.org. Copyright 2000-2017 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Сайтът е посетен 76 387 пъти през януари 2017 г. Дизайн и изработка: ИАОС