ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

Центърът на София с близо три пъти по-чист въздух в Деня без автомобили

Публикувано на 05-10-2016 г.

Въздухът в Деня без автомобили в столицата е бил по-чист. Това показват данните от измерванията на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС), направени на 22 септември 2016 г., в рамките на кампанията "Европейска седмица на мобилността" и "Европейски ден без автомобили". 

Концентрациите на фини прахови частици, измерени от автоматичната станция на ИАОС на площад „Княз Александър I”, са 2,58 пъти по-ниски от стойностите на 21 септември – деня, в който автомобилите се движиха нормално. Азотният диоксид е също под допустимата норма  - отчетената концентрация е 1,35 пъти по-ниска от тази на 21 септември 2016 г. 

За поредна година ИАОС се включи в инициативата „Европейски ден без автомобили“. Идеята идва от Франция и се осъществява за първи път през 1998 г. Това е международна кампания, по време на която централните зони в много европейски градове се затварят за автомобилно движение. Така кампанията се фокусира върху намаляване на шума и вредните емисии на газове във въздуха, както и подобряване на качеството на живота в големите градове.



Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС