ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

Учебно посещение на студенти от Нов български университет се проведе в Централна лаборатория – София

Днес се проведоха изнесени практически занимания в Централна лаборатория – София

Публикувано на 16-05-2022 г.

Днес се проведоха изнесени практически занимания в Централна лаборатория – София, отдел „Лаборатория за качество на водите“ и „Лаборатория за инструментални методи за анализ“ на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) със студенти от III-ти и IV-ти курс в специалност „Екология и опазване на околната среда“ на Нов български университет (НБУ).

В рамките на учебното посещение екипът на лабораториите запозна студентите с най-съвременните методи и оборудване за анализ на водни проби. Експертите на ИАОС представиха и допълнителна информация, свързана с практиката при пробонабиране, консервиране и последващ анализ на пробите, както и осигуряването на база данни за качеството на повърхностните, подземните, отпадъчните и на води, предназначени за питейно-битово водоснабдяване.

Студентите получиха покана за стаж в лабораториите на ИАОС. Двама от присъствалите на учебното посещение студенти вече са стажанти в отдел „Мониторинг на биологичното разнообразие, горските екосистеми и почвите“ на  ИАОС.

В Лаборатория за качество на водите на ИАОС се изпълняват програми за контролен и оперативен мониторинг на води и се анализират проби от всички пунктове за емисионен контрол на отпадъчни води, заустващи във водни обекти, съгласно контролната дейност на РИОСВ – София и РИОСВ – Перник. Също така в лабораторията се извършват анализи при сигнали, жалби, аварии на регионално и национално ниво. Тя е една от първите в страната акредитирани по стандарт БДС EN ISO/IEC 17025 : 2018г.



Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС