ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

За иновативна ГИС-технология ИАОС получи признание

Публикувано на 16-11-2017 г.

Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) получи награда в категория „Държавна администрация“ по повод Световния ден на Географските информационни системи (ГИС). Отличието е за „Прилагане на иновативни ГИС-технологии в действие за нуждите на биологичното разнообразие в България и отговаряне на изискванията на Директивата Inspire“. Програмният ръководител и климатолог в Световната метеорологична организация Омар Бадур връчи наградата. 

В периода 2015-2017 г. ИАОС осъществи проект за надграждане на информационната система към Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие по програма BG03 „Биоразнообразие и екосистеми“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014. Чрез изпълнението му ИАОС усъвършенства наличната ГИС-система със съвременни технологии, използвани от Европейската агенция по околна среда и водещите международни организации. 

Част от подобренията на системата за биологичното разнообразие са интернет базирана система за обмен на данни между ИАОС и Изпълнителната агенация по горите и надградено мобилно приложение за въвеждане на данни от доброволци. 

 



Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС