ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

Започна Европейската седмицата на мобилността. Мотото тази година е „Чист въздух – ти си на ход“.

Най-добрите постижения в областта на транспорта и най-добрите идеи за бъдещето събрани в 7 дни – Европейска седмица на мобилността в София 16-22 септември 2013 г. ИАОС е партньор в кампанията реализирана по програма „Европа” 2013 г.

Публикувано на 16-09-2013 г.

Седмицата на мобилността е традиционна европейска кампания за повече внимание върху устойчивите форми на транспорт в градовете. Тази година темата е „Чист въздух – ти си на ход!“. Акцентът е въздействието на транспорта и всекидневният ни избор върху качеството на въздуха, който дишаме и нашето здраве. Чрез повишаване на осведомеността и предлагайки алтернативни възможности за транспорт, градовете биха могли да се превърнат в привлекателни места за живот, които да допринасят за защитата на човешкото здраве. Кампанията е провокация към гражданите относно индивидуалния отпечатък на всеки един върху околната градска среда съобразно предпочитания вид транспорт.

„Денят без автомобили“ - 22-ри септември, е кулминацията на кампанията. В рамките на този ден от 9,00 до 17,00 часа ще бъде спряно движението за моторни превозни средства.  Затворена зона

ИАОС е партньор в кампанията реализирана от Сдружение „Велоеволюция” по програма „Европа” 2013 г. съвместно със Столична община и МОСВ. На 16 и 22 09.2013 г. мобилна лаборатория на агенцията с екип от специалисти ще извърши сравнително измерване на чистотата на атмосферния въздух в периметъра на определената зона без моторни превозни средства. Ще бъдат раздадено и тазгодишното издание на Европейската агенция по околна среда - „Сигнали 2013“. Изданието е с тема „Всяка глъдка въздух. Подобряване на качеството на въздуха в Европа“ и поднася по достъпен начин информация свързана с чистотата на въздуха в околната среда (външните и вътрешни пространства).

Брошура



Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС