ExEA MoEW EEA

Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда в РБългария

Лични средства

Политики по околна среда – нормативни и стратегически документи на национално, европейско и глобално ниво; мерки и програми за достигане на стратегически и оперативни цели

Стратегическите документи в България, във връзка с изпълнението на политиката за опазване на биологичното разнообразие, са представени на следната схема: 

Фиг. 20. Схема на стратегическите документи в България във връзка с изпълнението на политиката за опазване на биологичното разнообразие.

Подробен анализ на схемата за стратегическите документи се намира в Част 2 на Петият национален доклад 2009-2013 към Конвенцията за биологично разнообразие:

http://www.moew.government.bg/files/file/Nature/Biodiversity/Kalina/Nac_Dokl/5NR_Bulgaria_BG.pdf - на български език

http://www.cbd.int/doc/world/bg/bg-nr-05-en.pdf - на английски език

Докладът представя и напредъка на страната за периода 2008-2013 г. по изпълнение на целите от Аичи (Част 3), дава примери и добри практики, анализ и резултати по изпълнение на целите на Конвенцията за опазване, устойчиво ползване на биоразнообразието, разпределение на генетичните ресурси.

През 2013 г., в изпълнение на изискване на Програмата за защитени територии към Конвенцията на биологичното разнообразие, МОСВ попълни и представи в Секретариата на Конвенцията План за действие, съдържащ подробна информация относно Националната екологична мрежа (НЕМ), включваща защитени територии и зони, законодателната и административна уредба, обезпечаваща функционирането и управлението на защитени територии и зони от НЕМ, механизми за опазване и контрол, механизми за финансиране, проекти и т.н.













Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС