ExEA MoEW EEA

Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда в РБългария

Лични средства

Политики за подобряване на качеството на атмосферния въздух

Изпълнени по-важни дейности на национално ниво през 2020 г. в областта на опазване чистотата на атмосферния въздух: 

Емисиите от битовото отопление, съгласно приетата на 5 юни 2019г. Национална програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух (КАВ) 2018 – 2024 г., както и съгласно общинските програми за качество на въздуха, са основна причина за значителния брой превишения на нормите за качество на въздуха по показател фини прахови частици (ФПЧ10) през зимния период. За решаване на този проблем, който поражда негативни въздействия върху околната среда и човешкото здраве, както и за изпълнението на решението на Съда на ЕС по дело С-488/15, с което България е осъдена за неспазване на нормите за ФПЧ10 на територията на страната, една от приложимите мерки е въвеждането на изисквания за качеството на твърдите горива (въглища и брикети), използвани от населението за битово отопление. Изпълнението на тази мярка е заложено и в Националната програма за подобряване на КАВ. В изпълнение на тази законодателна мярка, бе приета Наредба за изискванията за качеството на твърдите горива, използвани за битово отопление, условията, реда и начина за техния контрол с Постановление на Министерския съвет №22 от 17.02.2020 г. (Обн., ДВ, бр. 15 от 21.02.2020 г.). С Наредбата са въведени норми за допустимо съдържание на обща сяра (до 1,3%), пепел (до 15%) и обща влага (до 20%) във въглищата и брикетите за битово отопление. Основават се на необходимостта от постигане на реален ефект от прилагането на наредбата. Въведени са изисквания за пакетиране и етикетиране на твърдите горива, което да осигури ефективен контрол и проследимост на продукта. Определен е редът за оценяване на съответствието с изискванията за качество от лицата, които пускат на пазара твърди горива. Определени са условията, редът и начинът за контрол на качеството на тези горива, като контролните функции се осъществяват от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Определени са условията и редът за унищожаване или безвъзмездно предоставяне на арбитражни проби от твърди горива или отнети в полза на държавата твърди горива. 

Продължава основен приоритет да бъде изпълнението на мерките по Приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух“ на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ През 2020 г. по процедурата „Разработване/Актуализация на общинските програми за качеството на атмосферния въздух – 2“ е предоставена подкрепа на четири общини: Бургас, Видин, Кърджали и Русе. Продължава изпълнението на проекти по процедурата „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух“, за финансиране на мерки, насочени към намаляване на емисиите от основния източник на замърсяване – битовото отопление в седем общини (Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община). Изпълнява се и процедура „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух“. 

Независимо от изпълнените мерки, постигнатият напредък и отбелязаната положителна тенденция за намаляване нивата на замърсяване и за постигане на нормите за качество на въздуха в допълнителни общини, на 3 декември 2020 г. Европейската Комисия взе решение за сезиране на Съда на ЕС по чл.260, §2 от ДФЕС с искане за налагане на финансови санкции на България. 

Във връзка с продължаващото регистриране на наднормени нива на серен диоксид в гр. Гълъбово – следствие от работата на няколко големи ТЕЦ в района, бе изпълнен проект за усъвършенстване на съществуващата Система за ранно предупреждение за замърсяване на приземния атмосферен слой със серен диоксид, изградена със съдействието на Националния институт по метеорология и хидрология. С реализирането на проекта е възможно предприемането на своевременни превантивни действия, с оглед ограничаването на превишенията на нормите за качество на въздуха в гр.Гълъбово. 

През 2020 г. са приети и следните нормативни актове:

  • Наредба за изменение и допълнение (НИД) на Наредба №7 от 21 октомври 2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в околната среда, главно в атмосферния въздух в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (обн., ДВ, бр. 95 от 06.11.2020г.), във връзка с изпълнение на Решение № 704 от 5 октомври 2018 година за приемане на мерки за трансформация на модела на административно обслужване (Решение №704);
  • НИД на Наредба № 16 от 12 август 1999 г. за ограничаване емисиите на летливи органични съединения при съхранение, товарене или разтоварване и превоз на бензини (обн., ДВ, бр. 95 от 06.11.2020 г.), във връзка с изпълнение на Решение №704.













Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС