ExEA MoEW EEA

Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда в РБългария

Лични средства

Рециклиране на биологични отпадъци. Кръгово (циркулярно) изполване на материали. Търговия с рециклируеми суровини.

РЕЦИКЛИРАНЕ НА БИОЛОГИЧНИ ОТПАДЪЦИ

Ключов въпрос

Увеличава ли се рециклирането на биологични отпадъци?

Ключови послания

state-bad.jpg По последните налични данни в Евростат, Република България постига степен на рециклиране на биологични отпадъци едва 7 кг на глава от населението, при 84 кг на европейско ниво.

 

Дефиниция на индикатора

Този индикатор отдава ключово значението на компостирането/анаеробното разграждане като принос към целите на кръговата икономика относно битовите отпадъци. Биологичните отпадъци от домакинствата са особено важни, тъй като често се смесват с други отпадъци и се депонират, допринасяйки значително за изменението на климата.

Основното предположение е, че като цяло единственото разумно третиране на биологичните отпадъци е компостирането или анаеробното разграждане.

Оценка на индикатора

За страната ни, индикаторът сигнализира за изключително минималното значение на компостирането/анаеробното разграждане към цялостния принос към целите на кръговата икономика. За 2018 г., по последните налични данни в Евростат, на европейско ниво, е постигната степен на рециклиране на биологичните отпадъци – 84 кг на глава от населението, докато за Република България е едва 7 кг на глава от населението.

 

Фиг. 10. Рециклирани биологични отпадъци, (кг/чов./г.)

Източник: Евростат

 

СТЕПЕН НА ОПОЛЗОТВОРЯВАНЕ НА ОТПАДЪЦИ ОТ СТРОИТЕЛСТВО И РАЗРУШАВАНЕ

Ключов въпрос

Рециклират ли се строителни отпадъци в страната?

Ключови послания

state-bad.jpg По степен на оползотворяване на отпадъци от строителство и разрушаване, съгласно последните налични данни в Евростат, Р България се нарежда на едно от последните места в Европейския съюз.

Дефиниция на индикатора

Индикаторът се използва за наблюдение на напредъка към кръгова икономика в тематичната област „управление на отпадъците“. Строителството и разрушаването е един от най-големите източници на отпадъци в Европа. Много от материалите са рециклируеми или могат да бъдат използвани повторно, но нивата на повторна употреба и рециклиране понастоящем варират значително в ЕС. Отпадъците от строителство и разрушаване са обхванати от задължителна цел съгласно Рамковата директива за отпадъците (2008/98/ЕО), член 11.2. 

Важни фактори за връщане на тези материали обратно в икономиката и запазване на тяхната стойност, доколкото е възможно, са проектиране на рециклируеми строителни материали и конструкции, селективно разрушаване на конструкции, позволяващо разделяне на възстановимите фракции и опасните материали, както и изграждане на доверие в рециклираните строителни материали. 

Индикаторът обхваща категорията отпадъци „Минерални отпадъци от строителство и разрушаване“ каквито са бетона, тухлите и отпадъците от гипс; изолационните материали; смесените строителни отпадъци, съдържащи стъкло, пластмаса и дърво, а също така и хидрокарбонизиран материал за пътна настилка. 

Оценка на индикатора

Докато средно за ЕС е постигнато оползотворяване в порядъка на 90%, в страната е едва 24% (Фиг. 11). Както на европейско ниво, така и на национално, нивата на оползотворените рециклируемите материали и на тези, предадени за повторната употреба варират значително от 62% през 2010 г. до 96% през 2014 г. и 24% през 2018 г. 

Фиг. 11. Степен на оползотворяване на отпадъци от строителство и разрушаване, %

Източник: Евростат

 

КРЪГОВО (ЦИРКУЛЯРНО) ИЗПОЛВАНЕ НА МАТЕРИАЛИ

Ключов въпрос

В икономиката на Република България използват ли се рециклирани материали, с цел намаляване генерирането на отпадъци ограничаване добива на първични суровини?

Ключови послания

state-bad.jpg В петгодишен аспект се бележи спад относно оползотворените рециклирани материали, като от 4,40 % през 2016 г. намалява до 2,60 % през 2020 г.

Дефиниция на индикатора

Кръговата икономика има за цел да увеличи количеството на рециклирания и върнат в икономиката материал, като по този начин намалява генерирането на отпадъци и ограничава добива на първични суровини. 

Индикаторът измерва дела на материалите, рециклирани и върнати обратно в икономиката; по този начин се спестява добив на първични суровини. 

Оценка на индикатора

По-високата стойност на циркулярност означава, че повече вторични материали заменят първичните суровини, като по този начин намаляват въздействието върху околната среда от извличането на първичен материал. Докато на европейско ниво дела на употребените в икономическите сектори рециклирани материали плавно бележи ръст от 11,50% за 2016 г. до 12,80 % през 2020 г., на национално ниво ситуацията е малко по-различна: петгодишнитя тренд бележи спад относно оползотворените рециклирани материали, като от 4,40 % през 2016 г. намалява до 2,60 % през 2020 г. (Фиг. 12).   

Фиг. 12. Кръгова употреба на материалите

Данните са предварителни за 2020 г.
Източник: Евростат

 

ТЪРГОВИЯ С РЕЦИКЛИРУЕМИ СУРОВИНИ

Ключов въпрос

Увеличава ли се употребата на избрани вторични суровини, както на национално, така и на европейско ниво?

Ключови послания

state-good.jpg На национално ниво, през последните пет години, търговията с рециклируеми материали бележи леко повишение и през 2020 г. дeлът ѝ е 1,5 % от цялата европейска търговия.


Дефиниция на индикатора

Индикаторът измерва количествата на избрани категории отпадъци и странични продукти, които се превозват между държавите-членки на ЕС (вътре в ЕС) и през границите на ЕС (извън ЕС). Избрани са пет класа: пластмаса; хартия и картон; благороден метал; желязо и стомана; мед, алуминий и никел. Чрез този индикатор се получава ясна картина относно тенденциите в употребата на избрани вторични суровини, както на национално, така и на европейско ниво. 

В кръговата икономика остатъчните материали се рециклират и се връщят отново в икономиката като суровини – т. нар. „вторични суровини“. Това може да има няколко предимства, както за намаляване на отпадъците, така и за повишаване на сигурността на доставките на суровини. 

Оценка на индикатора

Като цяло трансграничното движение на рециклируеми отпадъци значително се е увеличило през последното десетилетие. Но въпреки това, търговията с рециклируеми суровини, на европейско ниво, бележи значителен спад през последните години и докато през 2017 г. тяхното количество е над 9 млн. тона, то през 2020 г. е малко повече от 8 млн. тона.

На национално ниво, през последните пет години, търговията с рециклируеми материали бележи леко повишение и докато през 2016 г. делът ѝ е 1,2 % от цялата европейска търговия, то през 2020 г. този дял е 1,5 % (Фигура 13).

Фиг. 13. Търговия с рециклируеми суровини, т

⃰⃰ Данните са предварителни за 2020 г.
Източник: Евростат

 













Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС