ExEA MoEW EEA

Справки за обслужването на мониторинговата мрежа

Лични средства

Организационни мерки за подобряване на дейността на мрежата за контрол на въздуха

Изготвен е План за действие във връзка с развитието и изграждането на национална система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух. Той е съгласуван със съответните отговорни ведомства, в т.ч. ИАОС, МОСВ, МЗ и е утвърден от Министъра на ОСВ. Най-общо в него за заложени следните дейности

      • Въвеждане на ефективна система за осигуряване качеството на измерванията;
      • Методическо осигуряване на текущата оценка на качеството на атмосферния въздух;
      • Доставка на оборудване за пунктовете за мониторинг;
      • Доставка на оборудване за доказване идентичността на използваните нереферентни методи за измерване;
      • Изграждане на лаборатории, вкл. доставка на оборудване;

Всеки раздел от Плана за действие съдържа:

      • Дейност;
      • Отговорник;
      • Срок за изпълнение;
      • Забележка;
      • Необходими средства;
      • Предложения за финансиране;

Във връзка с изпълнение дейностите на плана за действие по искане на Дирекция „ОЧВ” на МОСВ, подкрепено от ИАОС, въз основа на съществуващите РОУКАВ бяха определени райони за оценка качеството на атмосферния въздух (РОКАВ), в които е задължителен инструменталния контрол на КАВ и такива, в които оценката на КАВ се извършва чрез комбинация от моделиране и инвентаризация. РОКАВ са изготвени за основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух, съгласно закона за чистотата на атмосферния въздух. Конкретно за всеки атмосферен замърсител е посочен минималния брой на необходимите пунктове по райони, в зависимост от нивото на замърсяване и броя на населението.Чрез определянето на РОКАВ се постига нужното съответствие с изискванията на нормативните документи на ЕС и националното законодателство, спазвайки изискването за минимален брой пунктове за мониторинг в даден РОКАВ. При това се налага в едни райони да бъдат закрити пунктове, а в други да бъдат открити нови или преместени съществуващи такива.

Във връзка с изпълнение дейностите по плана, на основание на чл.13 от Наредба №7/3.05.1999 год. за оценка и управление качеството на атмосферния въздух и съгласно изискванията на Наредба №9, Приложения 6 към чл. 17 и Приложение 7 към чл.18 със заповед на министъра на ОСВ, считано от 30.06.2004 год. бяха закрити следните пунктове за контрол качеството на атмосферния въздух:

Във връзка с изпълнение дейностите по утвърдения от министъра на околната среда и водите План за действие за развитието и изграждането на НСМ на КАВ, на основание чл.13, ал.1 от Наредба №7/99г. и съгласно изискванията на наредбите на МОСВ и МЗ за норми за съдържание на вредни вещества в атмосферния въздух, министъра на ОСВ издаде Заповед №1372/31.12.2004г., с която се регламентира дейността на НСМ на КАВ от 01.01.2005 год., вкл. брой пунктове, контролирани замърсители, методи и средства за измерване.Съгласно горепосочената заповед от 31.12.2004г. бяха закрити следните ръчни пунктове за контрол КАВ: 
Населено място Пункт
София „Гео Милев”
София „Брегалница”
Перник Кв.”Изток”
Ст. Загора Кв. “Казански”
Медникарово „Медникарово”
Димитровград Ф-ка ”Пролет”
Бургас ЖК „Славейков”
Силистра „РИОСВ -ЛАБ”
Русе „Здравец”
Свищов „Свищов”
Плевен Бул.“Стамболийски”
Габрово „Габрово”
Севлиево „Севлиево”
Враца „Център”
Видин „Блок 30 - ОНС”
Кърджали „Веселчани”
Търговище „Търговище”
Населено място Пункт
София “ул. Козлодуй”
Полски Градец “П. Градец”
Златица “Златица”
Куклен “Куклен”

По заповед на Министъра на ОСВ № РД-494/15.05.2004 год. работна група от експерти на МОСВ и ИАОС определиха местоположението на предстоящите за откриване през 2006 год. 14 нови автоматични измервателни станции за контрол КАВ по Плана за действие;

Изготвен е първи вариант на Концепция за развитие на НСМ на КАВ за периода 2004 – 2006 год.

Създадена е по-прецизна организация за контрол на Националната автоматизирана система за контрол качеството на атмосферния въздух. Информацията за изменения в нормалната дейност на АИС и протоколи за промяна на статуса на данните постъпва ежедневно в ИАОС чрез факсовете от РЛ и РИОСВ. Същата ежедневно се завежда в отдел „МВ” и се предава на отдел “Поддръжка на информационни системи ” и в Главна дирекция „ЛАД” за вземане на оперетивни решения за отстраняване на нередностит, свързани с дейността на Националната автоматизирана система за контрол качеството на атмосферния въздух.

Създадена е SMS информационна система, чрез която експерти от съответните РИОСВ, ИАОС, както и МОСВ получават в реално време информация (съгласно определени критерии) за регистрираните превишения от АИС

С цел получаване на по-представителна информация за преноса на вредни вещества от енергиен комплекс „Марица Изток” към гр. Ст. Загора ДОАС системата за контрол качеството на атмосферния въздух, разположена до ТЕЦ „Марица Изток 2”, е монтирана в с. Могила (на 10 км от гр. Ст. Загора). Станцията е включена в система за предаване на данните в реално време до регионален диспечерски пункт в РИОСВ Ст. Загора. В гр. Ст. Загора е създадена система за информиране на обществеността за качеството на атмосферния въздух в района. Информацията постъпва в реално време в община Ст. Загора и се представя на електронно информационно табло.

Въведени са в действие изискванията на Наредба №1/16.01.2004г. за норми за бензен и въглероден оксид в атмосферния въздух.

Въведени са в действие изискванията на Наредба №4/5.07.2004г. за норми за озон и алармени прагове на нивата на озон в атмосферния въздух.

Участивано е в проект по програма Phare [BG03/IB-EN-03] “Изграждане на система за контрол качеството на данните, получавани от системата за контрол на въздуха. Проведен е търг и е избран немски консултант за координатор на проекта. Проектът ще стартира през 2005 год.

През м.юни е проведен семинар с експерти от МОСВ, ИАОС, РИОСВ и РЛ за подобряване дейността на Национална система за контрол на качеството на атмосферния въздух и системата за контрол на шума от промишлени източници.

През м.септември в ИАОС е проведен семинар на тема: “Контрол и оценка на информацията, получавана при провеждане на емисионния контрол в системата на МОСВ”

Навигация
Навигация

Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС