ExEA MoEW EEA

Справки за обслужването на мониторинговата мрежа

Лични средства

Биологично разнообразие и защитени територии

През 2004г. се внедрява мониторинговата програма за 3-те национални парка „Рила”, „Пирин” и „Централен Балкан”. Създадена е необходимата координация между НП, РИОСВ, РЛ и ИАОС. Мониторинговата програма се изпълнява съгласно утвърдени графици на пробовземане, матрици, по обекти и показатели. Съгласно изискванията, в срок до 30.12.2004 НП трябва да представят в ИАОС данни от извършените наблюдения на биологичните обекти, а данните от лабораторните анализи на абиотичните обекти трябва да се представят от РЛ в едномесечен срок от извършването им .

Мониторинг на абиотични параметри 

По отношение на абитичните параметри, пробонабирането се извършва на база съгласувани между РЛ и НП и утвърдени от ИАОС графици. Анализите са извършени от съответните Регионални лаборатории: РЛ Благоевград за НП Пирин и Рила и РЛ Пловдив и РЛ Плевен за НП Централен Балкан. Планираните през 2004 г мониторингови наблюдения са изпълнени в пълна степен. Протоколите са изпратени в ИАОС за обработка и включване в БД. Оценката на получените данни е в процес на изготвяне, като същата ще бъде изпратена на НП.

В таблиците по долу е представена информация за планираните и извършени наблюдения и анализи в трите Национални парка.

РЕКИ

НП / РЛ Планирани по НСМОС Изпълнение
бр. пункта бр. проби бр. пункта бр. проби
НП Пирин / РЛ Благоевград 10 30 10 30
НП Рила / РЛ Благоевград 13 39 13 39
НП Централен Балкан / РЛ Плевен 8 24 10 30
НП Централен Балкан / РЛ Пловдив 6 18 6 18


ЕЗЕРА

НП / РЛ Планирани по НСМОС Изпълнение
бр. пункта бр. проби бр. пункта бр. проби
НП Пирин / РЛ Благоевград 6 6 6 6
НП Рила / РЛ Благоевград 12 12 12 12


ПОЧВИ

НП / РЛ Планирани по НСМОС Изпълнение
бр. пункта бр. проби бр. пункта бр. проби
НП Пирин / РЛ Благоевград 6 12 6 12
НП Рила / РЛ Благоевград 5 10 5 10
НП Централен Балкан / РЛ Плевен 3 5 3 5
НП Централен Балкан / РЛ Пловдив 4 5 4 5

През 2004 г. са проведени два семинара - един по отношение на мониторинга на БР в националните паркове с участието на представители от РЛ, НП, ИАОС и един с представители на всички РИОСВ по отношение на БР и разработваната НСМБР.

Мониторинг на биологични обекти 

По отношение на биологичните обекти, са обхванати около 50% от планираните обекти за наблюдение. Причината е в липсата на методики за една част от тях, късното финансиране (в края на м.април НП получиха известна субсидия), невъзможността да се наемат консултанти (научни работници), което беше необходимо за да могат НП да извършат самостоятелно наблюденията.

НП Планирани по мониторингова мрежа Планирани за 2004 г. Изпълнени за 2004 г.
НП Пирин 44 19 -
НП Рила 28 20 17
НП Централен Балкан 38 18 7

Заключение
2004г. е първата година, през която се внедрява системата за мониторинг, поради което се счита че постигнатите резултати са положителни. Създадена е необходимата организация, предприети са необходимите дейности и се очаква през 2005г. да се обхванат повече обекти и да се изпълнява по-голяма част от планираните дейности по матрицата.

Навигация
Навигация

Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС