ExEA MoEW EEA

Справки за обслужването на мониторинговата мрежа

Лични средства

Инструментален контрол

В изпълнение на изискванията на Наредба №6/99 год. за реда и начина за измерване на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от обекти с неподвижни източници, ИАОС, съгласувано с РИОСВ и МОСВ изготви График на предприятията с източници, подлежащи на контролни измервания от РИОСВ. Графикът е утвърден от Министъра на ОСВ и беше изпратен в РИОСВ за изпълнение, като се има предвид следното:

  • предприятията, подлежащи на контролни измервания от съответната РИОСВ се контролират един път годишно. При промяна вида на горивните уредби, горивата или други технологични промени ще се извършват измервания два пъти годишно;
  • резултатите от контролните измервания се изпращат от РИОСВ в ИАОС, 15 дни след изтичане на съответното полугодие;
  • за предприятията с утвърдени планове за мониторинг РИОСВ следи за стриктното им изпълнение, като 15 дни след изтичане на всяко полугодие информира ИАОС и МОСВ;
  • за предприятия с утвърдени планове за мониторинг, които са значителни източници на вредни вещества, по преценка на РИОСВ, се извършват допълнителни контролни измервания;
  • РИОСВ трябва да контролира изпълнението на чл.38 и чл.39 от Наредба 6, касаещи изготвянето, съхранението и предаването на протоколите от собствените измервания и своевременно да изпраща информацията до ИАОС.
  • РИОСВ следи за изпълнението на чл.50 от Наредба 6/99.

През 2004г. в ИАОС е постъпила следната информация3 за контрол на предприятията, източници на емисии на вредни вещества в атмосферния въздух.

Регионални
лаборатории и
ИАОС
Контролни измервания
на емисии
Брой предприятия
/График 2004 г./
Контролни измервания
на емисии
Брой предприятия
/Изпълнение 2004 г./
Благоевград 3 24
Бургас 9 9
Варна 11 10
В.Търново 4 4
Враца 10 8
Монтана 5 5
Пазарджик 7 7
Пловдив 14 12
Плевен 7 5
Русе 10 9
Ст. Загора 6 6
Смолян 3 3
София 45 32
ИАОС 25 20
Хасково 5 5
Шумен 5 4

3 Подробна информация за контролираните през 2004 год. обекти, подобекти, пробоотборни точки и замърсители, както и протоколите от измерванията се съхраняват в ИАОС.

4 При контрола на предприятията, източници на емисии на вредни вещества в атмосферния въздух от РЛ-Благоевград, не са извършени измервания в “Пиринхарт”АД, поради принудителен производствен престой на предприятието през цялата 2004 год.

Заключение:
Всички РИОСВ/РЛ са изпълнили планираните в графика контролни измервания на предприятията с изключение на РИОСВ София.

Навигация
Навигация

Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС