ExEA MoEW EEA

Справки за обслужването на мониторинговата мрежа

Лични средства

Предприети мерки за подобряване дейността на системата за контрол на емисии на вредни вещества в атмосферния въздух

1. През 2004 год. беше разработена Национална база данни за емисиите /НБДЕ/ на вредни вещества в атмосферния въздух. Тя ще даде възможност за обединяване на всички данни, отнасящи се до контрол на емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух – регистрационни карти, изготвяни от РИОСВ; данни на НСИ; контролни измервания, извършвани от РЛ и СПИ и СНИ, извършвани от предприятията.

2. През първо шестмесечие на 2005 год. в ИАОС ще се проведе обучение на експертите от МОСВ, ИАОС/РЛ и РИОСВ за работа с програмния продукт за въвеждане на данни в НБДЕ. След обучението информацията от проведения емисионен контрол през 2003 и 2004 год. ще бъде въведена в НБДЕ чрез програмния продукт, както и информацията от регистрационните карти за 2003 год.

3. В края на 2005 год. ще завърши изпълнението на конкурсна задача на тема “Актуализиране на методика за определяне на емисиите на вредни вещества във въздуха”, съгласно изискванията на ръководството EMEP/CORINAIR Emission Inventory Guidebook (3rd edition September 2004 Updated) по Договор № 556/01.11.2004 год. между МОСВ и „Поликонсулт Еко”ООД. Чрез новата методика ще се отговори на всички изисквания за инвентаризацията на емисиите на вредни вещества в България, а от там ще се подобри качеството на докладваните данни до различните международни институции.

Навигация
Навигация

Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС