ExEA MoEW EEA

Справки за обслужването на мониторинговата мрежа

Лични средства

Отпадъци

През отчетния период в ИАОС са получени информационни карти отчети за битови, строителни, производствени и опасни отпадъци за 2003 г. и декларации за опасни отпадъци за 2004 г. , както следва:

ВИД БРОЙ
информационни карти отчети за 2003 г.  
за битови отпадъци 292
за строителни отпадъци 153
за производствени отпадъци 3139
за опасни отпадъци 2 502
декларации за опасни отпадъци за 2004 г.: 2 610
ОБЩО: 8 696

От всички РИОСВ са получени информационни карти.

Основни проблеми
Въпреки, че срокът за предоставянето на информационните карти отчети е м. април все още има РИОСВ, които ги изпращат в ИАОС с голямо закъснение – края на м. май началото на м. юни.

След извършената обработката на информацията от картите беше установено, че има некоректно и непълно попълнени и подадени от предприятията и общините и заверени от специалистите в РИОСВ информационни карти. Съвместно с експертите от РИОСВ, експертите от отдел „Отпадъци” на ИАОС уточниха информацията и отстраниха допуснатите неточности и пропуски чрез осъществени срещи в ИАОС, справки по електронната поща и/ или телефона;
Актуализиран е регистъра на предприятията, образуващи и/ или третиращи отпадъци;
Актуализиран е регистъра на депата и старите замърсявания с битови отпадъци;

Основен проблем остава некоректно и непълно подадени от предприятията и заверени от специалистите в РИОСВ информационни карти. Констатираните неточности и непълноти пречат за коректната обработка на информацията, затрудняват изготвянето на Годишния бюлетин, както и на анализи и текущи справки.

Предприети мерки за подобряване качеството на събираната информация за отпадъци.

През 2004 г. се разработи и обнародвав бр.95 на Държавен вестник от 26.10.2004 г. Наредба № 9/28.09.2004 за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публичния регистър на издадените разрешения, регистрационните документи и на закритите обекти и дейности, която отменя Наредба № 10/06.11.1998 за реда и оформянето на документите, относно отчета и информацията за управлението на дейностите по отпадъци. В Наредбата са предвидени мерки, които да доведат до подобряване качеството на постъпващата в ИАОС информация чрез осъществяване на стриктен контрол от страна на РИОСВ върху достоверността и коректността на информацията съдържаща се в годишните отчети по отпадъците.

Във връзка с влизането в сила на Наредбата от 1 януари през м. декември се проведе семинар с участието на експерти на МОСВ, ИАОС и РИОСВ по Прилагане на Наредба №3 за класификация на отпадъците, Наредба №9 за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публичния регистър на издадените разрешения, регистрационните документи и на закритите обекти и дейности и на Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки.

До края на 2005 г. ще бъде разработен, тестван и внедрен в ИАОС, отдел “Отпадъци” софтуер за въвеждане на данни и генериране на справки за отпадъци, изисквани по новата Наредба, който ще бъде използван за обработка и обобщаване на информацията в годишните отчети за 2004 г. През 2006 г. софтуера ще бъде внедрен и в РИОСВ, което ще позволи информацията в годишните отчети за 2005 г. да се обработи в РИОСВ програмно.

В заключение може да се каже, че общото състояние на получаваните данни за всички видове отпадъци, продължава да е незадоволително, което се отразява на ефективността на работа на експертите от ИАОС, занимаващи се с обработката на информацията.

Справката е изготвена в Дирекция “Мониторинг на околната среда”на ИАОС през месец март 2005 г. и е съгласувана с всички РИОСВ и РЛ

Навигация
Навигация

Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС