ExEA MoEW EEA

Справки за обслужването на мониторинговата мрежа

Лични средства

Техническо състояние на Националната автоматизирана система за контрол качеството на атмосферния въздух

Техническо състояние на Националната автоматизирана система за контрол качеството на атмосферния въздух през 2005 год.2

Регистрирани проблеми, свързани с дейността на Националната автоматизирана система за контрол качеството на атмосферния въздух

Националната система за мониторинг (НСМ) на качеството на атмосферния въздух (КАВ) се състои от 54 стационарни пункта, в т.ч. 26 пункта с ръчно пробонабиране и последващ лабораторен анализ, 15 автоматични измервателни станции (АИС), 9 ДОАС системи, разположени в градовете Свищов, Никопол, Русе, Силистра, Бургас и Ст. Загора (с. Могила), както и 4 АИС за мониторинг на КАВ в горски екосистеми (Рожен, Юндола, Витиня и Старо Оряхово). Пунктовете за контрол качеството на атмосферния въздух са разположени в 33 населени места.

В НСМ на КАВ ежедневно се контролират концентрациите на основните показатели: общ прах, фини прахови частици (ФПЧ10), серен диоксид, азотен диоксид/азотни оксиди, въглероден оксид, озон, бензен, олово, кадмий и арсен. Допълнително, според характера и източниците на емисии в отделни райони от територията на страната се контролират специфичните показатели: фенол, амоняк, аерозоли на сярна киселина, хлор, хлороводород, толуол, ксилол, стирол, серовъглерод, сероводород, метан и неметанови въглеводороди.

Контролират се и следните метеорологични параметри: скорост и посока на вятъра, атмосферно налягане, обща слънчева радиация, влажност и температура на въздуха.

Всички автоматични станции (АИС и ДОАС) работят в непрекъснат режим на работа (24 часа), като данните за КАВ от тях постъпват в реално време в съответните регионални диспечерски пунктове (регионални бази данни в РИОСВ) и в централния диспечерски пункт в ИАОС София - Националната база данни за КАВ.

Ръчните пунктове за мониторинг на въздуха работят само в светлата част на денонощието (4 пробовземания на ден, 5 дни в седмицата).

През 2006 год. в Националната автоматизирана система за контрол качеството на атмосферния въздух са констатирани технически проблеми в дейността на някои автоматични измервателни станции (АИС) и/или отделни анализатори, проблеми с комуникациите и преноса на данни между АИС, РДП в РИОСВ и ЦДП в ИАОС.

Причините за регистрираните проблеми основно се дължат следното:

  • липса на консумативи, резервни части и сервизно обслужване, поради прекратени тръжни процедури през 2005 год.;
  • липса на достатъчен персонал в някои РЛ. В РЛ Ст. Загора, Варна и Пловдив един експерт отговаря едновременно за експлоатацията на стационарна АИС и за обслужването на годишния график на мобилна автоматична станция).


Подробна информация за констатираните технически проблеми в дейността на някои автоматични измервателни станции (АИС) и/или отделни анализатори, проблеми с комуникациите и преноса на данни е представена в Приложение 1.


2 Настоящата справка е изготвена въз основа на месечните доклади на РЛ и РИОСВ за работния статус на АИС.

Навигация
Навигация

Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС