ExEA MoEW EEA

Справки за обслужването на мониторинговата мрежа

Лични средства

Физикохимичен мониторинг на седименти във водни обекти

През първото деветмесечие на 2006 година са анализирани 9 проби със седименти от реки (р.Струма-3, р.Искър-2, р.Тополница-2, р.Джерман и р.Лесновска), които са анализирани в Лабораториите на ИАОС. През оставащите три месеца от годината ще бъдат взети още проби със седименти - за целия водосборен басейн на Черноморската басейнова дирекция и за горещите точки от другите басейнови дирекции, което ще бъде отразено в годишния отчет. Този вид мониторинг е съвършено нов за страната и са възможни колебания и отклонения в планираните показатели.

През четвъртото тримесечие са взети 34 проби със седименти, както следва:

  • Дунавски район за басейново управление – 7 бр.;
  • Черноморски район за басейново управление – 25 бр.;
  • Източнобеломорски район за басейново управление – 2 бр.


Мониторингът на седименти е съвършено нов за страната, което обяснява част от колебанията и отклоненията в планираните показатели. Основните причините са непровеждането на семинар за обучение по въпросите за пробонабиране, забавяне на процедурите по търговете за закупуване на оборудване за пробонабиране, започване на пробонабирането през късна есен, когато реките станаха по-пълноводни и в редица случаи не беше възможно вземането на проба. Общият брой взети проби за 2006 г. е 43. 

Физикохимичен мониторинг на питейни води

През 2006 г. са пробонабрани 241 пункта взети са 445 проби и са извършени 10 755 анализа. Намалението на пунктовете от 320 планирани през 2005 г. на 241 наблюдавани през 2006г. е почти една трета от планираните. Това е в резултат на преминаване на определени водоползватели (ВиК дружества) от Дунавския и Благоевградския райони за басейново управление към собствен мониторинг на наблюдение на качеството на водата. През 2006 г. планираната дейност по мониторинга на повърхностните води, предназначени за питейно водоснабдяване е изпълнена. Сравнението на резултатите от мониторинга на питейните води по Наредба №12 за повърхностните води предназначени за питейно-битово водоснабдяване по брой пунктове, проби и анализи е даден в таблица, която следва

Таблица 1: - питейно-битово водоснабдяване по брой пунктове

Навигация
Навигация

Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС