ExEA MoEW EEA

Справки за обслужването на мониторинговата мрежа

Лични средства

Отпадъци

I. Извършени дейности за изпълнение на ангажиментите на ИАОС по Наредба №9/28.09.2004 г. за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публичния регистър на издадените разрешения, регистрационните документи и на закритите обекти и дейности

  • Изпратени са на РИОСВ подробни указания за актуализация на списъците на депата, на инсталациите/ съоръженията за третиране на отпадъците и лицата докладващи за дейностите по отпадъците.
  • Актуализирани са списъците на депата, на инсталациите/ съоръженията за третиране на отпадъците и лицата докладващи за дейностите по отпадъците и са изпратени на РИОСВ.
  • През отчетния период в ИАОС е получена въведена на магнитен носител информацията от годишните отчети за: - образувани производствени или опасни отпадъци – 8 439 броя;
    - събиране, транспортиране и временно съхраняване на производствени или опасни отпадъци - 829 броя;
    - събиране, транспортиране и временно съхраняване на битови и/или строителни отпадъци - 185 броя;
    - депониране на отпадъци – 220 броя;
    - оползотворяване и/ или обезвреждане на отпадъци – 257 броя;


II. Дейности , свързани с изпълнение на задължения по други нормативни документи

Наредба за опаковките и отпадъците от опаковки

приета с ПМС №41/26.02.2004 г. Във връзка с изпълнение на ангажиментите на ИАОС по горецитираната Наредба през отчетния период беше извършено следното:

  • Актуализирани са списъците на предприятията, задължени да предоставят информация на ИАОС и на малките и средни предприятия.
  • На всички предприятия от тези списъци ИАОС изпрати писма по електронната поща, за напомняне задълженията им за предоставяне на информация на ИАОС. Допълнително са изпратени напомнителни писма до предприятията, не отговорили в определения срок.
  • Обобщена и анализирана беше информацията, получена от организациите по оползотворяване на отпадъци от опаковки, както и от предприятията, които индивидуално изпълняват задълженията си.
  • Предстоящите промени в Наредбата бяха представени на семинара с представители на общините и предприятията; на семинар пред членовете на Булекопак АД (в гр.Велинград) беше представена дейността на ИАОС и проблемите в прилагането на Наредбата.
  • Обработени: 31 бр.отчети от лицата по чл.21, ал.1, т.3, буква “б” и по чл.23, ал.1 и лицата извършващи обезвреждане на отпадъци от опаковки; 24 бр отчети вкл. одиторски доклади на лицата, които индивидуално изпълняват задълженията си; 5 бр. Доклади от Организациите по оползотворяване на отпадъци от опаковки.
  • Разгледани бяха възможностите за промяна на Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки; направени бяха конкретни предложения за включване на нови текстове, които да отразяват Решение 2005/270/ЕС.

Наредба за реда и начина за оползотворяването на утайки от пречистването на отпадъчни води чрез употребата им в земеделието, приета с ПМС №339/14.12.2004 г. Наредбата регламентира изискването за изготвянето на доклад до министъра на околната среда и водите относно употребата на утайки в земеделието въз основа на обобщени данни получени от РИОСВ на магнитен носител. Във връзка с изпълнение на ангажиментите на ИАОС по горецитираната Наредба през отчетния период беше извършено следното:
С циркулярно писмо на РИОСВ са изпратени таблици за въвеждане на информацията изискваща се по Наредбата
Отговори са получени от 11 РИОСВ, които имат ПСОВ, образуващи неопасни утайки, с капацитет над 300 кг дневно БПК5, съответстващо на 5000 еквивалентни жители
Разработени са въпросници за въвеждане на информация от ПСОВ относно количеството образувани утайки, с цел създаването на регистър на производителите и потребителите на утайки
След съгласуване с МОСВ, Дирекция “УО” така разработените въпросници са предоставени на 43 ПСОВ – градски пречиствателни станции за отпадъчни води и пречиствателни станции на предприятия
Отговори са получени от 40 ГПСОВ и от 5 пречиствателни станции на предприятия

Наредба за изискванията за третирането на отпадъците от моторни превозни средства приета с ПМС №311/17.11.2004 г. В тази Наредба се посочват мерките, имащи за цел намаляване генерирането на отпадъци от моторни превозни средства (МПС) и от друга страна стимулиране на повторната употреба, рециклирането и други форми на оползотворяване на ИУМПС. Чрез нея се определя реда и начините за събирането, временното съхраняване и разкомплектоването на излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС), както и оползотворяването и/или обезвреждането и изпълнението на целите за повторна употреба, рециклиране и/или оползотворяване на отпадъците от МПС.
Наредбата регламентира и изискване за въвеждане в действие на компютърна информационна система за отчитане и контрол по прилагане на Наредбата. Във връзка с изпълнението на тази задачи и сроковете и обхвата на докладите, които България е задължена да изпраща до ЕК се разработи проект за практическо прилагане на заложените в Директива 2000/53/ЕС изисквания. Проектът получи финансиране, като се създаде работна група в която участват представители на Министерство на околната среда и водите, Изпълнителна агенция по околна среда, Агенция митници, Национална служба „Пътна полиция”, Изпълнителна агенция автомобилна администрация и Национален статистически институт.
През 2006 г. се изготви доклад въз основа на събраните данни по чл. 22 и л. 25 – 27 от Наредбата, като е отчетен броя на издадените разрешения на лицата по чл. 9 и на организациите по оползотворяване по чл. 35, ал. 2 и броя на утвърдените програми на лицата по чл. 33. За целите на доклада са използвани събраните през 2005 г. данни за пуснатите на пазара МПС, данни за събраните от центрове за разкомплектоване и площадки за временно съхраняване ИУМПС и третирани отпадъци от МПС.
Във връзка с изпълнение на ангажиментите на ИАОС по горе цитираната Наредба и за целите на доклада през отчетния период бяха изготвени и изпратени писма на: - Генерална Дирекция “Полиция”, Главна Дирекция “ППОРП” към Министерство на Вътрешните Работи за предоставяне на данни за актуалното състояние на автомобилния парк в страната и разпределението му по възраст;
- Национална Агенция за Приходите към Министерство на Финансите във връзка с предоставяне на информация относно брой МПС, чиито собственици не са платили данък върху моторните превозни средства за повече от две години;
- Агенция митници във връзка с предоставяне на данни за внесените в страната МПС по страни вносителки;
- Организациите по оползотворяване - предприетите през предходната календарна година мерки относно изпълнението на задълженията по чл. 4, 6, 8, 10, 16 и чл. 17, ал. 2 от Наредбата;
- Производителите и вносителите на МПС за уведомление относно задълженията им за докладване по Наредбата;
- Лицата, които изпълняват задълженията си индивидуално - предприетите през предходната календарна година мерки относно изпълнението на задълженията по чл. 4, 6, 8, 10, 16 и чл. 17, ал. 2 от Наредбата;
- Операторите на центрове за разкомплектоване и на площадки за временно съхраняване на ИУМПС - брой приети ИУМПС, които не съдържат основни части и компоненти, и за сумата, заплатена от собственика на ИУМПС по чл.12, ал. 2 от Наредбата.

  • С циркулярни писма на РИОСВ са предоставени списъците, на предприятията, които изпълняват и не изпълняват задължения си по чл. 22, ал.2 за изготвяне на тримесечни справки до ИАОС за събраните ИУМПС. Писмата се изготвят във връзка с подпомагането експертите от РИОСВ при осъществяване на текущ и последващ контрол съгласно чл.17, ал.4 от Правилник за устройството и дейността на регионалните инспекции по околната среда и водите;
  • Обобщена е получената годишна информацията за събраните и третирани ИУМПС от центрове за разкомплектоване и площадки за временно съхранение.
  • На всеки три месеца се актуализира публикуваната в интернет страницата на ИАОС информацията относно внесените и изнесени от страната МПС (предоставена от Агенция митници) и събраните за разкомплектоване ИУМПС (предоставяна от операторите на центрове за разкомплектоване и площадки за временно съхранение на ИУМПС).

Наредба за изискванията за третиране и транспортиране на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти, приета с ПМС № 230 от 01.11.2005 г. Наредбата регламентира изискването за въвеждане в действие на компютърна информационна система за отчитане и контрол по прилагане на Наредбата. Целта на информационната система е събиране и обработване на информацията, изискваща се от задължените лица, както и изготвянето на доклад до министъра на околната среда и водите за изпълнение целите на Наредбата. ИАОС изготвя информация за събраните количества отработени масла, начина на оползотворяването им, пуснатите на пазара масла, както и произведените, внесените и изнесените масла. Дейностите, извършени за изпълнение на ангажиментите на ИОАС съгласно наредбата са:

  • Изготвен е списък на задължените лица по Наредбата, задължени да предоставят информация за събраните количества отработени масла и оползотворяването им и уведомяване за задълженията им за докладване в ИАОС, както и таблици за въвеждане на информацията.
  • Изготвя се списък на вносителите и производителите на масла и уведомяване за задълженията им за докладване, както и таблица за въвеждане на информацията.
  • Изработени са форми за докладване от НСИ, АМ и Организациите по оползотворяване, а също и за лицата, които изпъляват задълженията си индивидуално.
  • Изготвен и съгласуван с Дирекция “Управление на отпадъците” на МОСВ формат на доклада по прилагане на Наредбата.

Наредба за изискванията за пускане на пазара на батерии и акумулатори и за третиране и транспортиране на отпадъци от батерии и акумулатори, приета с ПМС №144/05.07.2005 г. Наредбата регламентира изискването за въвеждане в действие на компютърна информационна система за отчитане и контрол по прилагане на Наредбата. Целта на информационната система е събиране и обработване на информацията, изискваща се от задължените лица, както и изготвянето на доклад до министъра на околната среда и водите за изпълнение целите на Наредбата. ИАОС има задължение за изготвяне на информация за количеството на пуснатите на пазара батерии и акумулатори и за количеството на събраните негодни за употреба батерии и акумулатори(НУБА) през определени периоди и да осъществява достъп до тях. Във връзка с изпълнение на ангажиментите на ИАОС по горецитираната Наредба през отчетния период беше извършено следното:

  • Разработени са унифицирани формати за предоставяне на периодични справки и е осигурен достъп до тях чрез интернет страницата на ИАОС.
  • Изпратено циркулярно писмо до РИОСВ за предоставяне на списък на лицата с издадени разрешения по чл. 12 от ЗУО за извършване на дейности по третиране на НУБА и притежаващи площадки за събиране и временно съхраняване, съоръжения за предварително третиране и съоръжения за оползотворяване.
  • Изготвяне на списъци на лицата, задължени да предоставят периодична информация на ИАОС и уведомяване.
  • На всички производители на батерии и акумулатори /7 бр./ и на всички /212 бр./ оператори на площадки за събиране и временно съхраняване на НУБА, съоръжения за предварително третиране и съоръжения за оползотворяване са изпратени уведомителни писма за задълженията им за докладване в ИАОС.
  • С циркулярно писмо на РИОСВ са предоставени списъците, на лицата извършващи дейности по събиране, временно съхраняване, предварително третиране и оползотворяване на НУБА за верифициране и актуализиране, както и кои от тях не са изпратили в ИАОС информация по Наредбата.
  • Изготвен и съгласуван с Дирекция “Управление на отпадъците” на МОСВ формат на доклада по прилагане на Наредбата.
  • Обобщена е информацията за пуснатите на пазара батерии и акумулатори и за събраните НУБА за първите три периода на 2006 г. и е осигурен интернет достъп до нея.

Наредба за изискванията за пускане на пазарана електрическо и електронно оборудване и третиране и транспортиране на отпадъци от електрическо и електронно оборудване, приета с ПМС №82/10.04.2006 г. Наредбата регламентира изискването за въвеждане в действие на компютърна информационна система за отчитане и контрол по прилагане на Наредбата. Целта на информационната система е събиране и обработване на информацията, изискваща се от задължените лица, както и изготвянето на доклад до министъра на околната среда и водите за изпълнение целите на Наредбата. ИАОС има задължение за изготвяне на информация за количеството пуснато на пазара електрическо и електронно оборудване (ЕЕО) и за количеството на събраното излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (ИУЕЕО) през определени периоди и да осъществява достъп до тях. Във връзка с изпълнение на ангажиментите на ИАОС по горецитираната Наредба през отчетния период беше извършено следното:

  • Разработени са унифицирани формати за предоставяне на периодични справки по Наредбата и е осигурен достъп до тях чрез интернет страницата на ИАОС.
  • Обобщена е информацията за пуснатото на пазара ЕЕО и за събраното ИУЕЕО за трети период на 2006 г. и е осигурен интернет достъп до нея.
  • Изготвен и съгласуван с Дирекция “Управление на отпадъците” на МОСВ формат на доклада по прилагане на Наредбата.
  • Изготвяне на списъци на лицата, задължени да предоставят периодична информация на ИАОС и уведомяване.
  • Изпратени са уведомителни писма на членовете на браншовите организации свързани с вноса и производството на ЕЕО, на производители на ЕЕО, на операторите на площадки за събиране и временно съхраняване на ИУЕЕО, на съоръжения за предварително третиране и съоръжения за оползотворяване на ИУЕЕО за задълженията им за докладване в ИАОС.
  • Изпратено циркулярно писмо до РИОСВ за предоставяне на списък на лицата с издадени разрешения по чл. 12 от ЗУО за извършване на дейности по третиране на ИУЕЕО и притежаващи площадки за събиране и временно съхраняване, съоръжения за предварително третиране и съоръжения за оползотворяване.
Навигация
Навигация

Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС