ExEA MoEW EEA

Справки за обслужването на мониторинговата мрежа

Лични средства

Подсистема “Защитени територии и биологично разнообразие”

Подсистема “Защитени територии и биологично разнообразие”

Мониторинг на БР в 3-те национални парка
През 2006 г. продължава изпълнението на програмата за екологичен мониторинг на Националните паркове (НП), в изпълнение на Заповед на Министъра на околната среда и водите № РД-12/09.01.2004 г. Програмата включва наблюдение на абиотични и биотични обекти съгласно утвърдени матрици. Обработените резултати от мониторинга се публикуват в "Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда".

Изпълнение на програмата за мониторинг на АБИОТИЧНИ ОБЕКТИ в Националните паркове

Реки

НП / РЛ Планирани по НСМОС Изпълнени през 2006
бр. пункта бр. проби бр. пункта бр. проби
НП Пирин / РЛ Благоевград 10 20 10 20
НП Рила / РЛ Благоевград 13 26 13 26
НП Централен Балкан / РЛ Плевен 8 16 8 16
НП Централен Балкан / РЛ Пловдив 6 12 6 12

Езера

НП / РЛ Планирани по НСМОС Изпълнени през 2006
бр. пункта бр. проби бр. пункта бр. проби
НП Пирин / РЛ Благоевград 5 5 5 5
НП Рила / РЛ Благоевград 10 10 10 10

Почви

НП / РЛ Планирани по НСМОС Изпълнени през 2006
бр. пункта бр. проби бр. пункта бр. проби
НП Пирин / РЛ Благоевград 0 0 0 0
НП Рила / РЛ Благоевград 0 0 0 0
НП Централен Балкан / РЛ Плевен 0 0 0 0
НП Централен Балкан / РЛ Пловдив 4 4 4 4

Изпълнение на програмата за мониторинг на БИОЛОГИЧНИ ОБЕКТИ в Националните паркове

НП Планирани по мониторингова мрежа Планирани за 2006 г. Изпълнени за 2006 г.
НП Пирин 44 21 21
НП Рила 28 20 20
НП Централен Балкан 38 28 30

Съгласно утвърдените графици за мониторинг на абиотични компоненти (води) е извършено пробонабиране от всички пунктове (общо 53) и е направен анализ на всички проби (общо 90). В ИАОС са получени всички протоколи от направените изпитвания. В колона "целева стойност" за 2006 г., поради техническа грешка (пренасяне на записа от 2005 г.) за бр. пунктове (водни) е записано «57», а за бр. проби за анализ е записано «96». Утвърденият брой на пунктовете за абиотични обекти за 2006 г. е 53 и съответно броят на пробите за анализ е 90. Съгласно утвърдените матрици, броят на биологичните обекти за монторинг (за трите НП) е 47. По отделно, броят на биологичните обекти за мониторинг за НП «Рила» е 25 , за НП «Пирин» е 41 и за НП «Централен Балкан» е 35 (повечето обекти се припокриват в трите НП). През 2006 г. е проведен мониторинг на 36от обектите по матрицата, като в НП «Рила» е извършен мониторинг на 19 биологични обекта; в НП «Пирин» - на 20 и в НП «Централен Балкан» - на 25 обекта. Докладите с резултатите от извършения мониторинг са предоставени на ИАОС. Причините, поради които за част от обектите не е извършван мониторинг са липсата на методики (за някои обекти) и недостатъчен човешки ресурс и средства за изпълнение на всички мониторингови дейности.

Национална система за мониторинг на БР 

Разработването на Национална система за мониторинг на биологичното разнообразие (НСМБР) започна през 2004 г. в рамките проект, финансиран от ПУДООС. В резултат на проекта е разработена рамката на НСМБР, очертаваща основните принципи, концепции и правила на системата за мониторинг. Предложена е и система за оценка и анализ – индикатори за биологичното разнообразие.
За пилотно стартиране на конкретни мониторингови дейности в рамките на НСМБР, през 2005 г. са подготвени и одобрени за финансиране от ПУДООС 4 теми (конкурсни задачи). За тях, както през 2005 г., така и през 2006 г., не са отпуснати съответните финансови средства и следователно изпълнението на дейностите по тези теми не е започнало.
През 2006 г. е разработена и приета «Наредба за условията и реда за създаването и функционирането на Национална система за мониторинг на състоянието биологично разнообразие», в изпълнение на изискването на Чл. 115, ал. 2 от Закона за биологичното разнообразие.


Проект 

През 2006 г. е финализиран проект с холандско финансиране (реф. № PPA/03/BG/715), в резултат на който е определено конкретното съдържание на Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие. Постигнати са следните резултати:

  • Оределени са критериите за избор на обектите за мониторинг в НСМБР;
  • Предложени са обекти за мониторинг: - Безгръбначни животни – 252 вида
    - Риби – 51 вида
    - Земноводни и влечуги – 21 вида
    - Птици – 310 вида
    - Бозайници (без прилепи) – 18 вида
    - Прилепи – 13 вида
    - Гъби – 16 вида
    - Мъхове – 13 вида
    - Хабитати – 65 типа от Директивата за хабитатите и още 16 типа по Палеарктическата класификация, които нямат съответствие с кодовете по Директивата за хабитатите.
  • Предложени са местата, където да бъде провеждан мониторинга за повечето обекти, за някои предстои уточняване на местата;
  • За голяма част от обектите са предложени методики, по които ще се извършват наблюденията;
  • Разработено е “Практическо ръководство” в помощ на институциите и организациите, които пряко ще участват в извършването на теренните наблюдения и събирането на данните от мониторинга. Ръководството съдържа всички разработени в рамките на проекта полеви формуляри и инструкции за тяхното попълване и прилагане на съответната методика за мониторинг;
  • Разработен е специален софтуерен продукт, който ще обслужва НСМБР, като се предвижда поддържане на национална и регионални бази данни. “Практическото ръководство” съдържа и инструкция за работа със софтуера;
  • Разработена е схемата за набиране на информацията, както и концепция за институционалната, административна и финансова организация на НСМСБР;
  • За изпълнението и развитието на НСМСБР е разработен подробен план за действие за петгодишен период;
  • Предоставено е оборудване за повишаване на техническия капацитет за работа по НСМБР – компютри, GPS-приемници, фотоапарати, бинокли, както и ArcGIS-софтуер за географска информационна система.

Предстои внедряване и оптимизиране на НСМБР, което ще включва стартиране на мониторингови дейности, добавяне или изключване на обекти, места и параметри за мониторинг, разработване или адаптация на методики, усъвършенстване на базата данни и т.н.

Навигация
Навигация

Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС