ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

ИАОС и регионалните лаборатории бяха със студенти и ученици за Деня на Земята

Публикувано на 23-04-2018 г.

Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и регионалните лаборатории към агенцията отбелязаха  Деня на Земята – 22 април с разнообразни инициативи, насочени към студенти и ученици .  Студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“  от специалност Екология и oпазване на околната среда посетиха ИАОС. Те се запознаха с дейността на Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие и лабораториите за качество на водите и на почвите и характеристика на отпадъците и лаборатория за инструментални методи за анализ. Демонстирана беше и част от най-новата апаратура на агенцията.

На открит урок в 88 СУ "Димитър Попниколов" ученици от ІІ клас показаха завидни знания и опит за опазване на околната среда. За своите знания и ентусиазъм те получиха книжки, предоставени от Информационния център на ЕС в София. 

Експертите на ИАОС почистиха и озелениха тревните площи на агенцията като част от традиционната кампания „Пролетно почистване на Столична община“. В двора бяха засадени люляк, майски сняг, японска дюля, градински карамфил и други, осигурени от Столичен инспекторат.

В подкрепа на мотото „Свят без замърсяване с пластмаси“ ИАОС подкрепи благотворителната кампания "Капачки за бъдеще" за събиране на пластмасови капачки. Поради големия интерес кампанията ще продължи до края на месец май. 

Покана за присъединяване към инициативате за Деня на Земята - „Свят без замърсяване с пластмаси“ беше изпратена и до големи хранителни вериги. ИАОС получи потвърждение, че за Деня на Земята ще бъдат промотирани аудио и видео послания, както и че ще бъде насърчавана продажбата на хартиени торбички, вместо найлонови. 

В Шумен екоинспекцията и Регионална лаборатория към ИАОС организираха образователни инициативи с деца и ученици. Третокласниците от СУ „Йоан Екзарх Български“ в Шумен посетиха Автоматичната измервателна станция за качество на въздуха в града. Учениците подариха изработени от тях брошури по повод празника. Експерти от двете структури посетиха ОУ „Панайот Волов“ в с. Мадара, където представиха филм за лабораторния комплекс на ИАОС и изнесоха беседа на тема „Свят без замърсяване от пластмаса“. В ОУ „Д-р Петър Берон“ в Шумен на 20 април беше организиран празник, който  включваше игри, викторина, изработване на макети от рециклируеми материали и др. Експертите на РЛ - Велико Търново посетиха СУ "Ангел Каралийчев" в Стражица.  Те  взеха водни проби от р. Голяма при гр. Стражица и измериха характеристики на място с преносимата апаратура. 

Световния ден на Земята се отбелязва всяка година на 22 април за привличане на вниманието върху опазването на планетата и съхраняването на живота. През 2018 г. Международната мрежа за отбелязване на Световния ден определи мотото „Свят без замърсяване с пластмаси“.

 

 



Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС