ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

Отбелязваме Международния ден на гората

Публикувано на 21-03-2024 г.

21-ви март е обявен от Общото събрание на Организацията на обединените нации за Международен ден на горите през 2012 г. Всяка година Съвместното партньорство за горите (CPF), в което влизат организации и институции, като FAO, UNDP, IUCN, IUFRO, THE WORLD BANK, CBD, UN environment programme и др. избират темата на годината.

През 2024 г. темата е Гори и иновации – нови решения за един по-добър свят“.

Иновациите и технологиите извършиха революция в мониторинга на горите, позволявайки на страните да проследяват и докладват състоянието на своите гори по-ефективно. Общо 13,7 милиарда тона намаления на емисиите на въглероден диоксид от горите са докладвани към Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата (РКОНИК), чрез прозрачен и иновативен мониторинг на горите.

Битката срещу обезлесяването изисква нови технологични постижения. С 10 милиона хектара, които се губят годишно поради обезлесяване и приблизително 70 милиона хектара, засегнати от пожари, тези иновации са от съществено значение за системите за ранно предупреждение, устойчивото производство на стоки, картографиране на земята и достъпа до финансиране за климата.

Освен това възстановяването на екосистемите, включително усилията насочени към възобновяване на горите, може значително да допринесе за смекчаване на климата и да подобри продоволствената сигурност, като същевременно разширява обхвата и насърчава производството на устойчиви продукти от дървесина.

Изпълнителна агенция по околна среда е национален координационен център на Международната кооперативна програма за оценка и мониторинг на въздействието на атмосферното замърсяване върху състоянието на горските екосистеми – МКП Гори (ICP Forests). Програмата е една от шесте международни коопертивни програми на Работната група по ефектите (WGE) към Конвенцията за трансгранично замърсяване на въздуха на далечни разстояния (CLRTAP). Година след създаването на програмата, Европейският съюз (ЕС) приема схема за защита на горите от атмосферно замърсяване и с Регламент (ЕИО) № 3528/86 предоставя правната основа за съфинансиране на съответния мониторинг и оценки, заменен по-късно от Регламент (ЕО) № 2152/2003 (Forest Focus), приет от Европейския парламент и от Съвета  за периода 2003-2006 г. Програмите се ръководят от Координационни центрове, изградени под егидата на Икономическата комисия на Обединените нации за Европа (UN/ECE). ICP Forests се изпълнява в България от 1986 г.

Повече информация и материали по темата:

https://www.fao.org/international-day-of-forests/en/

https://trello.com/b/26pMfQ71/international-day-of-forests-21-march

https://www.youtube.com/watch?v=niS8cmuBqPs

https://eea.government.bg/bg/nsmos/forest



Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС