ExEA MoEW EEA

Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда в Република България през 2010 г. (издание 2012 г.)

Лични средства

Повишаване на екологичното съзнание и култура

ОСИГУРЯВАНЕ НА ДОСТЪП ДО ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА И ПРИВЛИЧАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНОСТТА В ПРОЦЕСА НА ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЯ ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА 

Ключов въпрос

Предоставя ли се достатъчно информация на обществеността по въпросите на околната среда и осигурени ли са възможности за гражданите, организациите и институциите да участват във вземането на решения в тази област?

Ключови послания 

state-good.jpgУвеличава се броят на базите данни и публичните регистри, поддържани в Интернет от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и поделенията му. През 2010 г. са създадени 49 нови регистъра.

state-good.jpgНалице е тенденция към увеличаване на броя на подадените заявления за предоставяне на достъп до обществена информация в областта на околната среда. През 2010 г. в системата на МОСВ са постъпили 1473 заявления за достъп до информация, решенията за откази за предоставяне на информация за околната среда са 7, а обжалванията във връзка с предоставяне на информация – 2.

state-good.jpgПрез 2010 г. са регистрирани над 480 000 посещения в интернет страниците на Министерството на околната среда и водите и неговите поделения.

state-bad.jpgПосещаемостта на информационните центрове на МОСВ и неговите поделения е намаляла през 2010 г. спрямо 2009 г. от 22 763 бр. на 8 900 бр.

 

По-доброто информиране на обществеността по въпросите на околната среда и гарантирането на участието й в процеса на вземане на решения имат за цел формирането на устойчиви и екологосъобразни модели на обществено поведение за осигуряване на качествена и здравословна околна среда.

 

Отделните лица, организации, групи трябва да участват в обсъждането на решения за опазването на околната среда и устойчивото развитие. За да могат те да предложат обосновани мнения и позиции, следва да им бъде предоставен достъп до всяка съществена информация по въпросите на околната среда. По този начин се насърчава развитието на гражданското общество и се осигурява по-голяма прозрачност на процеса на вземане на решения на национално и местно ниво и по-активно участие на различни обществени групи в този процес. Важен аспект също е и развитието на партньорства на институциите с основните групи на обществеността – бизнеса, браншовите и неправителствените организации, академичните среди, младите хора.

 

Постигнатият напредък по отношение на осъществяването на политиката за достъп до информация за околната среда и участие на обществеността във вземането на решения в тази област се отчита чрез индикатори като броя на посетителите в информационните центрове на МОСВ и неговите поделения, посетителите в страниците в интеренет на МОСВ и поделенията му, постъпилите заявления за достъп до информация и издадените решения, осъществени обществени обсъждания.

 

Табл. 1 Средства за информиране на обществеността и осигуряването на участието й във вземането на решения в областта на околната среда

 

Средства за информиране на обществеността и осигуряването на участието й във вземането на решения

Мерна единица

2008 г.

2009 г.

2010 г.

Брой посетители в информационните центрове на МОСВ и неговите поделения

брой

21 545

22 763

8 900

Брой посетители в сайтовете на МОСВ и неговите поделения

брой уникални посещения

192 261

1 717 397 (общо посещения)

483 020

Бази данни и публични регистри, поддържани в Интернет от МОСВ и поделенията му

брой

50

77

49 нови регистъра

Брой постъпили заявления за достъп до информация в МОСВ и неговите поделения;

брой

1167

1120

1473

Брой издадени решения за предоставяне на достъп в МОСВ и неговите поделения;

брой

902

885

1245

Брой издадени откази за предоставяне на достъп в МОСВ и неговите поделения;

брой

6

10

7

Брой обжалвания в МОСВ и неговите поделения;

брой

15

7

2

Брой проведени обсъждания с участието на обществеността

брой

254

236

90

Източник: Министерство на околната среда и водите, Изпълнителна агенция по околна среда, Регионални инспекции по околна среда и води, Дирекции на Национални паркове, Басейнови дирекции за управление на водите

 

Индикатори

 

Посещаемост на информационните центрове на МОСВ и неговите поделения

 

И през 2010 г. продължава развитието на информационните центрове за обществеността в МОСВ, Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и регионалните инспекции по околна среда и води, които разпространяват информация за околната среда и устойчивото развитие сред учениците, студентите, неправителствените организации, академичните среди, бизнеса. Успешно функционират и над 20-те посетителски и информационни центрове в защитени територии. През 2010 г. информационните центрове на МОСВ и неговите поделения са били посетени от 8 900 души – посещаемостта е по-малка в сравнение с 2008 и 2009 г.

 

Посещаемост и поддържане на интернет страниците на МОСВ и неговите поделения

 

През 2010 г. продължава практиката за непрекъснато информиране на обществеността, чрез интернет страниците на МОСВ, ИАОС, регионалните инспекции по околна среда и води (РИОСВ), басейновите дирекции и националните паркове. Създадена е еднотипна база данни за контролната дейност – всички справки, отчети (месечни, тримесечни, годишни) са унифицирани. Ежемесечно се публикуват на страницата на МОСВ отчети за контролната дейност на 16-те РИОСВ.

 

Специално внимание се отделя на използването на електронните средства за достъп до информация. Поддържат се и се актуализират страниците в интернет на МОСВ и неговите поделения. През 2010 г. са регистрирани над 480 000 уникални посещения в тези страници. Създават се и се развиват публичните бази данни и регистри с информация за околната среда и се актуализира Националният електронен каталог на източниците на екологична информация, който е поставен на страницата на Изпълнителната агенция по околна среда. Той представя данни за това кои институции в България, каква информация за околната среда събират, съхраняват и предоставят на обществеността. Създадени са 49 нови регистъра.

През 2010 г. продължава издаването на годишни доклади за състоянието на околната среда от регионалните инспекции по околна среда и води, басейновите дирекции и националните паркове, с цел предоставяне на достъпна и разбираема информация за състоянието на околната среда на местно ниво за населението, неправителствени организации (НПО) и всички заинтересувани страни.

 

Достъп до информация

 

В рамките на системата за административните услуги „Едно гише” МОСВ и неговите поделения редовно предоставят информация на граждани и организации, подали заявления за достъп до обществена информация. През 2010 г. в системата на министерството са постъпили 1473 заявления за достъп до информация, решенията за откази за предоставяне на информация за околната среда са само 7, а обжалванията във връзка с предоставяне на информация - 2. Налице е тенденция към увеличаване на броя на подадените заявления за предоставяне на достъп до обществена информация в областта на околната среда и на тази основа може да се направи извода, че интересът по темите, свързани с околната среда се e повишил, както и че за по-добро информиране на обществеността трябва да се увеличи обема на активно предоставяната информация за околна среда чрез интернет и други информационни средства.

 

Обществени обсъждания

 

Продължава добрата практика, проектите на документи и нормативни актове да се публикуват на интернет страницата на МОСВ и на неговите териториални поделения, както и на Портала на Министерския съвет за обществени консултации за коментари и предложения на обществеността. През 2010 г. са проведени над 90 обсъждания с участието на обществеността.

 

ПОВИШАВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНОТО СЪЗНАНИЕ И КУЛТУРА В СФЕРАТА НА ОКОЛНАТА СРЕДА И УСТОЙЧИВОТО РАЗВИТИЕ

 

Ключов въпрос

Полагат ли се достатъчно усилия за формиране на съзнателно и отговорно отношение на различните обществени групи към околната среда посредством провеждане на информационни мероприятия и образователни дейности и инициативи?

Ключови послания

state-good.jpgПроведени са 116 форуми, семинари, кръгли маси, конференции за ученици, учители, бизнеса, неправителствени организации, за служители на общинската и държавната администрация от МОСВ и неговите поделения – значително повече в сравнение с предходните две години.

state-bad.jpgНаблюдава се тенденция за намаляване, като цяло, на проведените информационни и обучителни мероприятия, насочени към учениците (конкурси, изложби, открити уроци).

Табл. 2 Дейности за повишаване на съзнанието и културата в сферата на околната среда и устойчивото развитие

Индикатори за дейности за повишаване на съзнанието и културата в сферата на околната среда и устойчивото развитие

Мерна единица

2008 г.

2009 г.

2010 г.

Издадени информационни материали от МОСВ и неговите поделения

брой

79

67

62

Проведени конкурси на територията на цялата страна

брой

35

20

24

Проведени открити уроци на територията на цялата страна

брой

291

239

216

Проведени изложби на територията на цялата страна

брой

54

49

38

Проведени форуми, обучителни семинари, кръгли маси, конференции за ученици, учители, бизнеса, неправителствени организации, за служители на общинската и държавната администрация от МОСВ и неговите поделения

брой

80

55

116

Източник: Министерство на околната среда и водите, Изпълнителна агенция по околна среда, Регионални инспекции по околна среда и води, Дирекции на Национални паркове, Басейнови дирекции за управление на водите

 

Оценка на индикаторите

 

Проведени информационни и образователни дейности и инициативи в рамките на информационни кампании (открити уроци, конкурси, изложби, походи, екскурзии, акции, кръгли маси, конференции, семинари и др.)

 

През 2010 г. са проведени националните кампании за повишаване на общественото съзнание и култура – Ден на Земята 22 април; Световен ден на околната среда 5 юни и Зелена седмица; Ден на река Дунав – 29 юни; Седмица на мобилността – 1622 септември.

 

За честването на Международната година на биологичното разнообразие през 2010 г. са проведени следните по-значими мероприятия, организирани от МОСВ:

  • Национална научна конференция за биологичното разнообразие

  • Участие на български училища в международната инициатива “Зелена вълна” /“Green Wave”/ - деца по целия свят засаждат дървета

  • Поредица от информационно-образователни инициативи в училища и детски градини в цялата страна, под най-разнообразни форми – изложби, състезания, електронни игри, конкурси, акции за почистване, хепънинги, грижа за вековни дървета, поставяне на хранилки за птици, ремонтиране на екопътеки и съоръжения сред природата, поставяне на маркировка и пр.

  • Национален зелен открит урок на 22 май – Международен ден на биологичното разнообразие

 

Най-голям дял от информационни дейности и мероприятия в рамките на информационните кампании са насочени към учениците – проведени са много открити уроци, изложби, конкурси (снимки, рисунки, разкази, есета, еко ревюта), акции по почистване и залесяване, походи, екскурзии, еко състезания и игри и др. По този начин МОСВ и неговите териториални структури се стремят по забавен и атрактивен начин да формират у подрастващите и младите хора съзнателно и отговорно отношение към околната среда.

По повод Международната година на биологичното разнообразие е проведен Пътуващ семинар из Природен парк „Странджа”. Ученици от Бургас са участниците в инициативата, организирана от РИОСВ – Бургас със съдействието на Дирекцията на Природен парк “Странджа”, Държавно горско стопанство - Звездец и Българска фондация “Биоразнообразие”. Учениците се запознават с биологичното разнообразие на резерватите и някои от защитените местности на територията на парка. В рамките на семинара се провежда и практическа сесия за борба с агресивните инвазивни растителни видове.

 

Третият национален фестивал на белия щъркел в село Мрамор е проведен на 24 юни, под патронажа на министър Нона Караджова. Тя приветства участниците и гостите на пл.”Св. Иван Рилски” в центъра на с. Мрамор, със специални думи на благодарност към Националния ученически екопарламент – постоянен партньор на проявите за Международната година на биоразнообразието. „Летния щъркел” се организира под мотото „2010 - Международна година на биоразнообразието и на сближаването на културите”.

 

Дирекция „Национален парк Пирин” проведе национален конкурс за ученически рисунки на тема: “Една планета, едно бъдеще – да съхраним биоразнообразието!”.

На 20 май 2010 г. в централната зона на гр. Шумен е организиран от РИОСВ Шумен Карнавал на биоразнообразието. Във връзка с това РИОСВ Шумен е номинирана за годишните награди за опазване на биологичното разнообразие в категория „Най успешна кампания”. Специалната грамота е връчена на 19 декември 2010 г. от Българска фондация „Биоразнообразие”.

 

По случай Международния Ден на правото да знам – 28 септември 2010 г. , Басейнова дирекция за управление на водите – Черноморски район, център гр. Варна и РИОСВ Хасково са номинирани в категорията: „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани”.

 

В рамките на информационните кампании през 2010 г. са проведени 216 открити уроци, 17 акции за почистване от отпадъци на паркове и защитени местности, 8 акции за залесяване, 21 спектакли, карнавали и концерти, 33 еко походи и екскурзии за ученици.

 

Като цяло, през 2010 г. се наблюдава тенденция за намаляване на проведените информационни и обучителни мероприятия, насочени към учениците (конкурси, изложби, открити уроци). Причината за това следва да се търси преди всичко в недостига на финансови средства, в условията на рестриктивна финансова политика и редуцирани ведомствени бюджети на МОСВ и второстепенните разпоредители с бюджетни кредити към него.

 

Издадени информационни и обучителни материали

 

В сравнение с предходните години, издаването на информационни материали през 2010 г. е по-ограничено. Издадени са 62 бр. (в тази сума не се включва тиража, в който е издаден всеки един от материалите) информационни материали от МОСВ и неговите поделения във връзка с информационните кампании и образованието по околна среда и устойчиво развитие, в т.ч.: 3 списания, 7 книги, 2 календара, 3 карти, 2 афиша, 10 листовки, 19 брошури, 2 екобюлетина, 1 диплян.

 

В рамките на проект “Управление на околната среда за устойчив начин на живот в българското начално общообразователно училище”, който се осъществява от МОСВ съвместно със Службата за образование за природата и околната среда на Фламандското правителство по линия на Програмата за сътрудничество България – Фландрия за 2008 – 2009 г., е отпечатано в тираж 800 бр. и е разпространено из цялата страна учебно помагало за устойчиво обучение за околна среда, което е предназначено за началните училища. Основното предназначение на помагалото е да улесни училищата в процеса на създаването и поддържането на Програма за управление на околната среда чрез насърчаване на прилагането система от мерки на всички равнища на организация и управление на процесите в училище и чрез участието на цялата училищна общност. В Програмата могат да бъдат интегрирани различни елементи – постигането на държавните образователни изисквания за учебно съдържание, планирането на задължителните учебни часове по всички учебни предмети, организирането на училищни кампании и инициативи, организацията и управлението на всички видове ресурси в училище, вкл. на учебния процес и на хората. В същото време включените в помагалото гледни точки, проблеми и възможни решения, предоставят възможност на всяко училище да развива своята организационна култура чрез изграждането и утвърждаването на система от ценности като сътрудничество, солидарност, отговорност, творчество.

 

ПОЛИТИКА ЗА ДОСТЪП ДО ИНФОРМАЦИЯ, УЧАСТИЕ НА ОБЩЕСТВЕНОСТТА В ПРОЦЕСА НА ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЯ И ПОВИШАВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНОТО СЪЗНАНИЕ И КУЛТУРА В СФЕРАТА НА ОКОЛНАТА СРЕДА И УСТОЙЧИВОТО РАЗВИТИЕ

 

Основен международен нормативен акт, който регламентира достъпа до информация и участието на обществеността в процеса на вземане на решения в областта на околната среда е Конвенцията за достъпа до информация, участието на обществеността в процеса на вземането на решения и достъпа до правосъдие по въпроси на околната среда (Орхуска конвенция).

 

Нейната цел е гражданите, неправителствените организации, обществеността да могат да играят много по-съществена роля при формирането и осъществяването на политиката за опазване на околната среда, както и да бъдат своевременно и по-пълно информирани за качеството на жизнената среда, която ги заобикаля. Документът съдейства за засилване на отговорността на гражданите за опазване на околната среда. Прилагането на практика на този модел съдейства за изпълнението на основните принципи на устойчивото развитие, в контекста на решенията на Световната среща по устойчиво развитие проведена в Йоханесбург през 2002 г.


Изискванията на Орхуската конвенция кореспондират с редица европейски нормативни актове, главно в хоризонталното законодателство като: Директива 85/337/ЕЕС за оценка на въздействието върху околната среда, изменена и допълнена с Директива 97/11/ЕС, Регламент No 1221/2009 за доброволно участие на организациите в схемата за управление и одитиране на околната среда, Регламент No 66/2010 за схемата за присъждане на екомаркировка, Директива 2008/1/EC
за комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването, Директива 2010/75/EС за индустриалните емисии, Директива 2001/42/ЕС за оценка на въздействието на определени планове и програми върху околната среда, а така също и една от секторните директиви – Рамковата директива за водите. Специално внимание заслужават Директивата за достъп до информация за околната среда, пренасяща изискванията на Конвенцията в европейското право, в частта за достъпа до информация, както и Директива 2003/35/ЕС относно участието на обществеността при изготвянето на някои планове и програми, касаещи околната среда и за изменение и допълнение на Директиви 85/337/ЕЕС и 96/61/ЕС по отношение на участието на обществеността и достъпа до правосъдие.

 

За да се подкрепи утвърждаването на образованието за устойчиво развитие и да се насърчи интегрираното разглеждане и изучаване на проблемите на околната среда и устойчивото развитие на национално равнище, е приета Програма за подкрепа на образованието за устойчиво развитие в България. Един от основните принципи залегнали в нея е прилагането на иновациите в образованието в тясна връзка с успешните традиции в нашата социокултура с оглед утвърждаването на новите измерения на ученето и изграждането на система от компетенции.

В Програмата за подкрепа на образованието за устойчиво развитие са заложени следните приоритети:

  • Разработване на система от компетенции на младите хора: лингвистични (език и литература); информационни; когнитивни, социално-културни и здравно-екологични.

  • Насърчаване на интегриран подход към екологичното, здравното, социалното и икономическото образование.

  • Осигуряване на възможности за разработване на програми за образование, продължаващо през целия живот.

  • Поставяне на акцент върху комбинираното участие на всички заинтересовани страни в областта на образованието по устойчиво развитие: държавни институции, университети, училища, музеи, национални и природни паркове, общини, неправителствени организации, бизнес организации, медии и др.

  • Насърчаване на разработването на нови образователни материали и съвременни програми за обучение на учители, реализация на проекти за подобряване на околната среда, и развитие на мрежи за обмен на информация и опит.

Документът отправя следните основни препоръки:

  • Разработване на програми за образование по устойчиво развитие, базирани на интердисциплинарен подход.

  • Разработване на образователни материали, на основата на използването на интерактивни методи и ИКТ.

  • Подкрепа за училищата да изготвят свои собствени програми и проекти по устойчиво развитие, съобразени с местните специфични условия.

  • Насърчаване на децата и младите хора да участват в дейности и проекти, свързани с устойчивото развитие.

  • Подкрепа от страна на заинтересованите страни за развитието на мрежи за обмен на информация в областта на образованието по устойчиво развитие.

  • Подкрепа за образователните центрове, които предлагат занимания през свободното време на учениците. В допълнение – разработване на учебни програми, предназначени за училищните екскурзии (лагери, „зелени” училища и др.).

През 2010 г. МОСВ и неговите поделения работят успешно за повишаване на общественото съзнание и култура на различни групи от обществеността и за предоставянето на възможността за достъп до информация и участие на обществеността в процеса на вземането на решения за околната среда. Формирането на съзнателно и отговорно отношение към околната среда у децата и младежите се превръща в един от приоритетите на все повече висши учебни заведения, училища и образователни центрове в страната. Този интерес е предизвикан от любознателността и чувствителността на подрастващите и младите хора към темата, и поради засиления интерес на учителите и родителите, дължащ се на по-добрата им информираност за ползите от опазване на природата и околната среда.

Все повече държавни институции осъзнават важността на работата в партньорство с неправителствените организации, бизнеса, академичните среди за повишаване на екологичното съзнание на различни групи от обществеността.

Въпреки тези положителни тенденции по отношение на политиката за повишаване на общественото съзнание и култура в сферата на околната среда, все още съществуват и някои проблеми:

  • Информирането на различните групи на обществеността по въпросите на околната среда и устойчивото развитие все още не са интегрирани в достатъчна степен в националните политики

  • Липсват достатъчно сътрудничество и координация между различните държавни и общински власти, имащи компетенции в областта на събиране, обработване и предоставяне на информация за околната среда на обществеността
  • Финансирането на кампании, свързани с повишаване на общественото съзнание и култура е недостатъчно.







Профил на купувача - обществени поръчки


Такси за предоставяне на административни услуги по разрешителни режими


Тарифа за таксите, които се събират в системата на МОСВ


Достъп до обществена информация


Защита на личните данни


Сигнали по ЗЗЛПСПОИН


Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда


Годишен бюлетин за качество на атмосферен въздух (КАВ)


Тримесечен бюлетин

 


Ежедневен бюлетин за качеството на въздуха


Последни регистрирани превишения на алармените прагове за NO2, SO2 и O3


Достъп на общини до данни за качество на въздуха в реално време


Ежедневен бюлетин за радиационната обстановка


EURDEP-widget (Европейска платформа за обмен на радиологични данни)


Националeн регистър за квоти за емисии на парникови газове


Национална информационна система за докладване по ЕРИПЗ


Мониторинг на отпадъците (информационна система, публични регистри)


Национална система за мониторинг на биологично разнообразие


Червена книга на Република България


Оперативна програма „Добро управление”


Проекти по Оперативна програма "Околна среда" 2014 - 2020 г.


"Проект „Корине земно покритие 2018 - България”


Проект по Оперативна програма "Околна среда" 2007 - 2013 г.


Програма "Хоризонт 2020" на ЕС за научни изследвания и иновации


Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж"


Проект по Оперативна програма "Административен капацитет"


Програма за Консултантска Помощ (ААР)


BG02.PDP1 „Надграждане на геоинформационната система за управление на водите и докладване“


BG03.PDP1 Проект "Подобряване на Информационната система към Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие (IBBIS)"


Регистър на защитените територии в България


Регистър на вековните дървета в България


Бюлетин за климатичната адаптация в Европа (ADAPT)

Вход


Забравена парола?







Профил на купувача - обществени поръчки


Такси за предоставяне на административни услуги по разрешителни режими


Тарифа за таксите, които се събират в системата на МОСВ


Достъп до обществена информация


Защита на личните данни


Сигнали по ЗЗЛПСПОИН


Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда


Годишен бюлетин за качество на атмосферен въздух (КАВ)


Тримесечен бюлетин

 


Ежедневен бюлетин за качеството на въздуха


Последни регистрирани превишения на алармените прагове за NO2, SO2 и O3


Достъп на общини до данни за качество на въздуха в реално време


Ежедневен бюлетин за радиационната обстановка


EURDEP-widget (Европейска платформа за обмен на радиологични данни)


Националeн регистър за квоти за емисии на парникови газове


Национална информационна система за докладване по ЕРИПЗ


Мониторинг на отпадъците (информационна система, публични регистри)


Национална система за мониторинг на биологично разнообразие


Червена книга на Република България


Оперативна програма „Добро управление”


Проекти по Оперативна програма "Околна среда" 2014 - 2020 г.


"Проект „Корине земно покритие 2018 - България”


Проект по Оперативна програма "Околна среда" 2007 - 2013 г.


Програма "Хоризонт 2020" на ЕС за научни изследвания и иновации


Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж"


Проект по Оперативна програма "Административен капацитет"


Програма за Консултантска Помощ (ААР)


BG02.PDP1 „Надграждане на геоинформационната система за управление на водите и докладване“


BG03.PDP1 Проект "Подобряване на Информационната система към Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие (IBBIS)"


Регистър на защитените територии в България


Регистър на вековните дървета в България


Бюлетин за климатичната адаптация в Европа (ADAPT)

Вход


Забравена парола?

Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС