ExEA MoEW EEA

Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда в РБългария

Лични средства

Политики и мерки по опазване на биологичното разнообразие и НЕМ

 

2015  е първата година, в която влезе в сила Протокола от Нагоя за достъп до генетични ресурси и справедлива и равноправна подялба на ползите, произтичащи от тяхното използване към Конвенция за биологичното разнообразие.

Протоколът от Нагоя беше въведен в правото на ЕС чрез Регламент (ЕС) 511/2014 относно мерките за спазване от ползвателите, произтичащи от Протокола от Нагоя за достъпа до генетични ресурси и справедливата и равноправна подялба на ползите, произтичащи от тяхното използване в Съюза.

От м. януари 2015 г. е приложим и Регламент (ЕС) 1143/2014 относно предотвратяването и управлението на въвеждането и разпространението на инвазивни чужди видове.

Във връзка с влизането в сила на Регламент (ЕС) 511/2014 и Регламент (ЕС) 1143/2014, в края на 2015 г. бяха приети изменения в Закона за биологично разнообразие, с които са определени компетентните органи за прилагането на регламентите, принудителни и административни мерки и размер на санкциите, в случаите на нарушаване на техните разпоредби. 

По силата на Директива за опазване на природните местообитания и на дивата фауна и флора (92/43/ЕО) и Директивата за опазване на дивите птици (2009/147/ЕО), транспонирани в Закона за биологичното разнообразие, Република България се задължава да разработи и приложи мерки, с които да се гарантира дългосрочното опазване, а където е необходимо и възстановяване на най-ценните горски природни местообитания и биологичното разнообразие в тях.

Това е постигнато със законодателни механизми, основно чрез Закона за биологичното разнообразие. Такъв механизъм е оценката за съвместимост на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

От 2008 г. Министерство на околната среда и водите изготвя такива оценки за съвместимост на Горскостопанските планове в територии – държавна и общинска собственост, вкл. за защитените територии, попадащи в тях, с изключение на горите в защитените територии – изключителна държавна собственост, за които се изработват отделни планове за управление.

Във връзка с ангажиментите на България за разработване и прилагане на мерки, с които да се гарантира дългосрочното опазване, а където е необходимо и възстановяване на най-ценните горски природни местообитания и биологичното разнообразие в тях. От  м. 09.2008 г. до 31.12.2015 г. от страна на МОСВ са изготвени общо 182 оценки за съвместимост на Горскостопанските планове с режимите и условията на защитените зони за територията на цялата страна. За периода 01.01.2015 г. - 31.12.2015 г. от страна на МОСВ са изготвени 20 оценки за съвместимост на Горскостопански планове с предмета и целите на опазване на защитените зони за горски територии в цялата страна, в т.ч. 17 бр. за горски територии в държавни горски стопанства, 2 бр. за горски територии в държавни ловни стопанства и 1 бр. за общински горски територии. 

Източник на информация:

Министерство на околната среда и водите

 













Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС