ExEA MoEW EEA

Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда в РБългария

Лични средства

Води за къпане

Европейските изисквания към качеството на водите за къпане (това са водите в открити водни площи, използвани масово от хората за къпане - море, язовири, реки, езера) са транспонирани с Наредба № 5 от 2008 г. за управление качеството на водите за къпане (обн., ДВ, бр. 53 от 2008 г.).

В съответствие със задълженията си на компетентен орган в тази област, Министерство на здравеопазването чрез регионалните здравни инспекции (РЗИ) извършва системен контрол и мониторинг на качеството на водите за къпане.

Ключов въпрос

Колко са официално обявените зони за къпане? Колко често и по кои показатели се изследва водата в тях?

През 2016 г. в страната са официално определени 94 зони за къпане, от тях 90 по Черноморското крайбрежие. Всяка от зоните има представителен пункт, включен в Информационната система по водите на ЕС (WISE). През сезона за къпане се извършва пробовземане и анализ на водите, най-малко веднъж на две седмици от всяка една зона за къпане. В зависимост от местоположението на водите за къпане, началото на сезона започва в периода от 15 май до 30.06 юни и завършва в периода от 01 септември до 30 септември. През 2016г. няма зони за къпане, в които мониторинга да е недостатъчен и това да не позволява тяхната категоризация.

Водите за къпане се мониторират по микробиологични показатели (ешерихия коли и чревни ентерококи). Актуална информация за качеството на водите по време на сезона за къпане се публикува на интернет-страниците на Министерство на здравеопазването и РЗИ - Бургас, Варна, Добрич, Кърджали и Разград.

Ключов въпрос

Какво е качеството на водите за къпане?

На база на резултатите от мониторинга през последните четири сезона за къпане (2013-2016 г.) зоните за къпане в страната са категоризирани, както следва:

-                     с „отлично качество“ - 64,9% от зоните (61 зони при 67 за 2015 г.);
-                     с „добро качество“ - 28,7% от зоните (27 зони при 19 през 2015 г.);
-                     със „задоволително качество“ - 5,3% от зоните (5 зони при 5 за 2015 г.);
-                     с „лошо качество“ - 1,1% от зоните (1 зона при 3 за 2015 г.).

 

В сравнение с 2015 г., 5 от зоните за къпане подобряват класификацията си – две зони с „лошо“ качество стават с „задоволително“ качество две от „задоволително“ стават с „добро“ качество на водите, а една от „добро“ стават с „отлично“ качество на водите. В 7 зони се отчита влошаване на качеството на водите за къпане от „отлично“ в „добро“. 

Съгласно Общоевропейски доклад за качеството на водите за къпане в Европейския съюз през сезон 2016 г., публикуван от Европейската комисия зоните за къпане с „отлично“ качество на водите за къпане са 85,5%, с „добро“ - 8,4%, със „задоволително“ - 2,4% и с „лошо“ - 1,4%, а в 2,3 % от зоните не са направени достатъчно изследвания за да могат да бъдат класифицирани.

Изложените по-горе данни показват относително нисък дял на водите с отлично качество в България, при сравнително висок процент на такива с добро или задоволително качество, поради което като цяло качеството на водите за къпане в страната е сравнително ниско, спрямо други държави-членки на ЕС.

Таблица 8.Обобщени данни за качество на водите за къпане в периода 2013 – 2016 г.

ЗОНИ ЗА КЪПАНЕ

Води за къпане

Зони с отлично качество на водите за къпане

Зони с отлично, добро и задоволително качество на водите за къпане

Зони с лошо качество на водите за къпане)

брой

брой

%

брой

%

брой

%

Крайбрежни води за къпане по Черноморското крайбрежие

2013г.

90

59

65,6

89

98,9

1

1,1

2014г.

90

65

72,2

87

96,7

3

3,3

2015г.

90

63

70,0

87

96,7

3

3,3

2016г.

90

57

63,3

89

98,9

1

1,1

Води за къпане във вътрешността на страната

2013г.

4

3

75,0

4

100,0

0

0,0

2014г.

4

4

100,0

4

100,0

0

0,0

2015г.

4

4

100,0

4

100,0

0

0,0

2016г.

4

4

100,0

4

100,0

0

0,0

 


















Източник:МЗ

През 2016 г. зоната за къпане „Офицерски плаж“ в гр. Варна за поредна година е с качеството на водата за къпане класифицирано като „лошо“ (отбелязано на картата по-долу с червен цвят). В зоната са  регистрирани сравнително голям брой отклонения от изискванията при това със значително микробиологично замърсяване, поради което през по-голямата част от сезона е била с наложена забрана за къпане. Основната причина за замърсяване на водата в тази зона е заустването на територията на зоната на колектор, събиращ дъждовни води от голяма част от територията на гр. Варна (т.нар. „Шокъров канал“), в който вероятно се изпускат нерегламентирано и битови отпадъчни води. Като допълнителен неблагоприятен фактор може да се счита и вливането на територията на зоната за къпане на минерална вода, използвана нерегламентирано за къпане, хигиенни нужди и пълнене на малък басейн. Поради трайността на влошаване на качеството на водата в тази зона през годините, е малко вероятно в близките две – три години тя да подобри категоризацията си, което ще наложи налагането на постоянна забрана на ползването на зоната.

Зоните с задоволително качество на водите за къпане през сезон 2016г. са „Централен плаж“, „Южен плаж“ и „Аспарухово-централен плаж“ при гр. Варна, Централен плаж – Лозенец и Централен плаж – Черноморец.

От регионалните здравни инспекции не са докладвани данни за доказана връзка между състоянието на водите за къпане и възникване на заболявания през сезон 2016 г.

Къде може да се получи информация за качеството на водите за къпане?

Актуална информация по време на сезона за къпане за качеството на водите за къпане се публикуват на интернет-страниците на Министерство на здравеопазването и на Регионалните здравни инспекции - Бургас, Варна, Добрич, Кърджали и Разград. На същите страници са публикувани и т.нар. „профили на водите за къпане”, в които се съдържа по-подробна информация за всяка зона за къпане по отношение нейното местоположение, физико-географски и климатични характеристики, вероятни и установени източници на замърсяване, мерки които се предприемат при установени несъответствия и за подобряване на качеството на водите за къпане и т.н.

На електронната страница на Европейската комисия:

http://ec.europa.eu/environment/water/water-bathing/index_en.html може да се намери подробна информация за качеството на водите за къпане (класификация на всяка зона за къпане по години) както за Република България, така и за всички страни членки на Европейския съюз.

Фиг.52. Карта с разположение на зоните за къпане и качеството на водите за къпане

Кои са основните причини, които влошават качеството на водите за къпане по Черноморското крайбрежие?

Най-често причините са свързани с недостатъчния брой и капацитет, както и недобрата поддръжка на пречиствателните станциите, помпени и други съоръжения за отвеждане и пречистване на отпадъчните води при активно застрояване, а на места и презастрояване на крайбрежието, нерегламентирани зауствания и изпускания на непречистени отпадъчни води, нерегламентирано заустване на отпадъчни води в дъждовни канализации, изливащи се в близост или в зони за къпане и други.

Мерки за опазване и подобряване качеството на водите за къпане

При отклонения в качеството на водите за къпане, се уведомяват други компетентни органи – Министерство на околната среда и водите или регионалните му структури (регионалните инспекции по околната среда и водите и басейнови дирекции), областни управители и кметове за идентифициране на причините и предприемане на необходимите мерки. При опасност от възникване на здравен риск за хората се налага временна или постоянна забрана за къпане.

Целият Черноморски район е обявен за чувствителна зона по смисъла на Закона за водите и продължава осъществяването на плана за действие за изпълнение на задълженията на Република България по Директива 91/271/ЕИО относно пречистването на градските отпадъчни води. В съответствие с изискванията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, се определят два вида охранителни зони по крайбрежието, в които определени дейности (в т.ч. строителство на обекти замърсяващи околната среда, използване на пестициди и минерални торове) се ограничават или забраняват. В плановете за управление на речните басейни също са заложени мерки, насочени към подобряване качеството на водите за къпане.













Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС