ExEA MoEW EEA

Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда в РБългария

Лични средства

Състояние на видовете птици с европейска значимост в Република България

През 2019 г. България за втори път докладва състоянието на видовете птици с европейска значимост, по реда на чл. 12 от Директива 2009/147/ЕО, относно опазването на дивите птици (Директива за птиците),  за периода 2013-2018 г.

Ключов въпрос:

Какво е състоянието на видовете птици с европейска значимост в Република България?

Ключово послание 

state-moderate.jpg В дългосрочен план: популационните тенденции на 45% от размножаващите се птици са стабилни, на 22% - увеличаващи се, на 15% - намаляващи, на 10% - неизвестни и на 8% - променливи; тенденциите на разпространение на 54% от размножаващите се птици са стабилни, на 21% - увеличаващи се, на 10% - намаляващи, на 7% - неизвестни и на 8% - променливи; популационните тенденции на 1.9% от основните зимуващи птици са стабилни, на 13.2% - увеличаващи се, на 28.3% - намаляващи, на 11.3% - неизвестни и на 45.3% - променливи.

Дефиниция на индикатора

Индикаторът показва тенденциите в състоянието на дивите птици с европейска значимост.

Съгласно изискванията на чл. 12 от Директивата за птиците, всички държави-членки на ЕС докладват състоянието на видовете птици, естествено живеещи в диво състояние на европейска територия.

Тенденциите в състоянието на популациите на дивите птици в дългосрочен план са добър индикатор за състоянието на околната среда като цяло и за местообитанията, характерни за различните видове. Установяването на тези тенденции е необходимо за определяне и прилагане на мерки за опазване на видовете. 

Оценка на индикатора

Броят на докладваните от страната видове/подвидове/популации птици от Приложения I и II на Директивата за птиците, е представен в табл. 7.

 

Табл. 7. Брой видове/подвидове/популации птици, докладвани от България по чл. 12 от Директивата за птиците

 

Източник: ЕАОС 

* Всички „редовно срещащи се“гнездящи видове
** Основни зимуващи видове“(Key wintering species) - включват мигриращите водолюбиви птици и дъждосвирците, чието обилие в ЕС през зимата е значително и/или чиито размер на популациите и тенденции са по-добре мониторирани през зимата (когато те се събират в голяма численост на сравнително малко места)
*** „Други зимуващи видове“(Other wintering species) - видове, които не отговарят на горепосочените критерии (за основни зимуващи), но са включени в Приложение I към Директивата или са посочени като целеви при зимуване за определяне на СЗЗ (SPA).
**** Всички мигриращи видове от Приложение I, други мигриращи видове, изискващи обявяване на СЗЗ (SPA) за миграция и мигриращи видове от Приложение II 
  • Тенденции в популациите на размножаващите се видове птици

На фиг.9 са представени съотношението (в %) и броят на докладваните размножаващи се видове/популации с „увеличаваща се“, „стабилна“, „променлива“, „неизвестна“ и „намаляваща“ популационни тенденции, за двата периода на докладване (2008-2012 г. и 2013-2018 г.). Представени са краткосрочната и дългосрочната тенденция.

Фиг. 9. Съотношение (%)* и брой* на докладваните размножаващи се видове/популации
по категории популационни тенденции, за двата периода на докладване

 

Източник: ЕАОС 

* Показаните цифри, за периодите 2008-2012г. и 2013-2018г., не са непременно пряко сравними, тъй като промените в популационните тенденции може да се дължат на промени в методите или на по-добри данни.
** Дължината на периода на „Дългосточна тенденция“ е различна за двата периода на докладване.
 
  • Тенденции в разпространението на размножаващите се видове птици

На фиг.10 са представени съотношението (в %) и броят на докладваните размножаващи се видове/популации с „увеличаваща се“, „стабилна“, „променлива“, „неизвестна“ и „намаляваща“ тенденция в разпространението, за двата периода на докладване (2008-2012 г. и 2013-2018 г.). Представени са краткосрочната и дългосрочната тенденция.

Фиг. 10. Съотношение (%)* и брой* на докладваните размножаващи се видове/популации
по категории тенденции на разпространение, за двата периода на докладване

 

Източник: ЕАОС

* Показаните цифри, за периодите 2008-2012 г. и 2013-2018 г., не са непременно пряко сравними, тъй като промените в тенденциите на разпространение може да се дължат на промени в методите или на по-добри данни.
** Дължината на периода на „Дългосточна тенденция“е различна за двата периода на докладване.
 
  • Тенденции в популациите на зимуващите видове птици

На фиг.11 e представено съотношението (в %) на докладваните зимуващи видове/популации с „увеличаваща се“, „стабилна“, „променлива“, „неизвестна“ и „намаляваща“ популационна тенденция. Представени са краткосрочната и дългосрочната тенденции.

Фиг. 11. Съотношение (%) на докладваните зимуващи видове/популации по
категории популационни тенденции, за основни зимуващи и други зимуващи видове

Източник: ЕАОС

Източници на информация

Европейска агенция по околна среда (ЕАОС):

Национално резюме на България по чл.12 от Директивата за птиците -

National Summary Dashboards - Birds Directive – Art.12

https://www.eea.europa.eu/themes/biodiversity/state-of-nature-in-the-eu/article-12-national-summary-dashboards

Доклад на България по чл.12 от Директивата за местообитанията

https://cdr.eionet.europa.eu/bg/eu/art12/envxbcg9q/

Навигация







Навигация







Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС