ExEA MoEW EEA

Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда в РБългария

Лични средства

Защитени територии по националното законодателство в България

 

(SEBI 7 – Защитени територии по националното законодателство)

Ключов въпрос:

Колко ефективно е обявяването на защитени територии, като инструмент за опазване на биологичното разнообразие и като отговор на загубата на биоразнообразие?

Ключово послание

state-good.jpg За периода 2004-2019 г. площта на защитените територии се е увеличила. В края на 2019 г. броят на защитените територии в България е 1 017 с обща площ 584 921.8 ha или 5.27% от територията на страната.

Дефиниция на индикатора

Индикаторът показва промяната на броя и общата площ на защитените територии по националното законодателство в България в определен времеви обхват. 

Обявяването на защитени територии е пряк отговор за намаляване на загубата на биоразнообразие и следователно този индикатор показва отговорността по опазване на биологичното разнообразие. Индикаторът се базира на изчерпателни данни за всички официално обявени защитени територии в България. Според националното законодателство (Закон за защитените територии) защитените територии в страната са 6 категории, съответстващи на категориите на защита според Световния съюз за защита на природата (IUCN) – резервати, национални паркове, природни забележителности, поддържани резервати, природни паркове и защитени местности.

Оценка на индикатора

Наблюдава се тенденция към увеличаване на броя и площта на защитените територии, за периода 2004-2019 г. (фиг. 30). 

През 2019 г. в България е обявена една защитена територия - защитена местност „Либичево усое“, с обща площ 24.4856 ha; увеличена е площта на една защитена територия с 16.3007 ha – защитена местност „Находище на родопски лопен“; една природна забележителност - „Находище на урумово лале в м. „Лаликото“ е прекатегоризирана в защитена местност със същото наименование и е актуализирана площта на 10 защитени територии, на основание чл. 42, ал. 6 от Закона за защитените територии, във връзка с извършени по-точни замервания.  

Данните и цифровите граници на защитените територии се докладват ежегодно до Европейската агенция по околна среда (ЕАОС). Докладването се извършва съгласно Годишен план за управление на ЕАОС, с цел поддържане на обща европейска база данни за териториите, по силата на националното законодателство.

Фиг. 30. Промяна на броя и площта на защитените територии
в Република България за периода 2004 – 2019 г., hа

Източник: МОСВ/ИАОС

Източници на информация:

Министерство на околната среда и водите/Изпълнителна агенция по околна среда: http://eea.government.bg/zpo/bg/ ;

Статистически справочник, 2019;

Докладване до ЕАОС 2019 г.: https://cdr.eionet.europa.eu/bg/eea/cdda1/envxmpjmq/
Навигация







Навигация







Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС