ExEA MoEW EEA

Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда в Република България през 2010 г. (издание 2012 г.)

Лични средства

Гори, здравословно състояние на горите в България

Ключов въпрос

Каква е динамиката на здравословното състояние на горите?

 Здравният статус на горите в Европа систематично се наблюдава от изследванията на състоянието на короната на дърветата в рамките на действащата вече повече от 25 години Програма за оценка и мониторинг на горските екосистеми - МКП Гори (Международна Кооперативна Програма Гори). Освен осигуряването на дървесни и недървесни продукти, здравите и жизнени гори изпълняват важни екосистемни услуги, в т.ч. опазването на биоразнообразието и генетичните ресурси за бъдещите поколения. Горите са едно от най-големите местообитания на биоразнообразие в света. Българските гори са убежище за популациите на 43 световно застрашени видa животни и растения. Те са място за отдих и туризъм и предоставят икономически и социални ползи за хората.

 

Ключови послания

forest1_html_33c165d4.pngОтлагане на атмосферни замърсители – През 2010 г. и в трите стационара за интензивен горски мониторинг не са отчетени превишения на критичните натоварвания (КН) за киселинност, сяра и азот. За периода 20082010 г. максимално допустимото ниво за отлагане на азот е превишено през 2008 г. в стационар Старо Оряхово с 84 eq.ha-1.yr-1, а през 2009 г. – в стационар Юндола с 185 eq.ha-1.yr-1. През 2010 г. тези превишения не се потвърждават.

Превишенията на максимално допустимите нива за отлагане на азот са индикатор за възможни промени в почвите. Трайни тенденции, обаче не са установени. Имайки предвид физико-химичните характеристики на почвите, на този етап в Юндола и Старо Оряхово може да се приеме, че почвите са в устойчиво състояние.

forest1_html_33c165d4.pngОбезлистване – През 2010 г. обследването на 2396 иглолистни и 3173 широколистни пробни дървета (ПД) от 159 пробни площи (ПП), показва че преобладават тези оценени като здрави и слабо увредени, съответно в класове „0“ и „1“ на обезлистване. Тенденция на увреждане не е открита, независимо от факта, че при смърча (Picea Abies) в сравнение с 2009 г. се наблюдава известно повишаване на процента на ПД, попадащи в класове „1“ и 2“. Най-добро състояние при широколистните се наблюдава при бука (Fagus sylvatica) и зимния дъб (Querqus petraea).

forest1_html_5a126138.pngУвреждащи фактори в горите - Оценката на данните за 2010 година, потвърждава наличието на тенденция за най-голям дял на увреждания причинени от насекомни вредители (55%) и гъбни патогени (33%).

forest1_html_5a126138.pngГорски пожари – Големите ноемврийски пожари, появили се извън активния пожароопасен сезон, силно повлияват данните за броя и опожарените горски площи през 2010 г. , съответно 222 пожара и 6526 hа засегнати територии, което е по-лош резултат в сравнение с 2009 г. и 2008 г., но далеч по-добър от този през 2007 г., когато са регистрирани 1479 броя пожари и 42 999 hа опожарени горски площи.

 

Отлагане на атмосферни замърсители

(индикатор 2.1– Пан-Европейски количествени индикатори за устойчиво управление на горите, съответстващ на SEBI 009 от европейските индикатори за биологично разнообразие) 

Дефиниция на индикатора

Отлаганетона замърсители от атмосферния въздухсе измервасъвместно отМеждународнатакооперативнапрограмаза оценка и мониторингна ефектите от замърсяванетона въздуха върхугорите(ICPГори)и Европейската комисия.Получените даннисе използватза установяванена критичните натоварвания(CL)-максимално допустимите нивана отлагане, прикоитоне настъпват увреждания векосистемите и не се нарушава устойчивото им развитие.Изчисляванетона критичните натоварваниясе основава науравнението за баланса на масите, според което масата на входящите в екосистемата елементи е равна на еквивалентната маса на изходящите елементи.При изчисляването се взимат предвид атмосферните отлагания, количествата на валежите, температурите, химичния състав на повърхностните води и почвите и др.В зависимост от разликата между действителните атмосферни отлагания и допустимите критични натоварвания може да се определя необходимостта от намаляване на емисиите.

Отлагането на атмосферни замърсители има както преки, така и косвени неблагоприятниефективърху здравословното състояние нагоритеи съставанарастителните съобщества.Отлаганетоможе да въздейства върхуорганизмите илиекосистемите,прякоили чрезвкисляванеиеутрофикациянапочвата. Взаимодействието на отложените атмосферни замърсители с листната маса повлиява хранителниястатус на дърветата, върху който влияние оказва също така ипромяната на достъпността (излишък или недостиг) нахранителни елементи в почвата.

Замърсяването на въздуха е фактор, който повишава чувствителността надърветатапо отношение навлиянието насушатаинаатакитеотгъбни патогени илинасекомни вредители.

 

Оценка на индикатора

Определянето на максимално допустимите нива за киселинност в горските екосистеми има за цел опазването на почвата, а самите критични натоварвания се приемат като стъпка към определянето на взаимовръзката почва-растение. През периода 2003-2010 година не се наблюдават превишения на максимално допустимите нива за киселинност и в трите стационара (фиг. 1). Това показва че почвите са в устойчиво състояние и могат да поемат по-големи количества кисели отлагания.

 

Фиг. 1. Критични натоварвания за киселинност [eq.ha-1.yr-1], 2003 г.2010 г.

forest1_html_195eecb6.gif

Източник: МКП Гори, FutMon project LIFE 07DE/ENV 000218

 

В трите наблюдавани стационара за през периода 20032010 г. не са установени превишения на критичните натоварвания за сяра (Фиг. 2).

 

Фиг. 2. Критични натоварвания за сяра [eq.ha-1.yr-1], 2003 г. – 2010 г.

forest1_html_2d238cc6.gif

Източник: МКП Гори, FutMon project LIFE 07DE/ENV 000218

 

Наблюденията показват, че за периода 2003 – 2010 г. превишение на максимално допустимото ниво за отлагане на азот с 84 eq.ha-1.yr-1 е установено през 2008 г. в стационар Старо Оряхово. Данните от 2009 г. и 2010 г. в този стационар са с отрицателни стойности на превишенията и не потвърждават наличието на трайна тенденция. В стационар Юндола през 2009 г. е установено превишение на максимално допустимото ниво за отлагане на азот с 185 eq.ha-1.yr-1, което не е потвърдено от резултатите през 2010 г. Превишаването на максимално допустимото ниво за отлагане на азот се приема за потенциален източник на вкисляване и еутрофикация, които от своя страна са свързани с промяна на видовия състав на растителните съобщества, повишаване на чувствителността на отделни растителни видове към стресови фактори, в т.ч. суша, мраз, биотични вредители и др. На този етап не са потвърдени тенденции за превишения на критичните натоварвания за азот. Имайки предвид физикохимичните характеристики на почвите в Юндола може да се приеме, че те са в устойчиво състояние. На фигура 3 може да се проследи варирането в стойностите на максимално допустимите нива за отлагане на азот в периода 2003 г. – 2010 г.

 

Фиг. 3. Критични натоварвания за азот [eq.ha-1.yr-1], 2003 г. – 2010 г.

forest1_html_m39d6957d.gif

Източник: МКП Гори, FutMon project LIFE 07DE/ENV 000218

 

Състояние в Европa1

Най-високи постъпления на сяра се наблюдават в района на централна Европа и в някои от наблюдаваните райони на Средиземноморието. Докато в Централна Европа това може да се обясни с човешката дейност, в районите, близки до бреговете на Средиземно море, източник е морската вода, богата на сяра, която се транспортира аерозолно до повърхността на сушата. Най-високи стойности на азотни атмосферни отлагания са измерени също в района на Централна Европа, между северните части на Италия и Дания. Много високи стойности са измерени в някои части на Испания и Румъния.

Намалението на отлаганията, особено това на сяра, до голяма степен се дължи на успеха на прилагането на политиките за чист въздух от Икономическата комисия за Европа на ООН (UNECE) и ЕС. Вкисляването на почвите, което се наблюдава в предишни периоди все още е проблем за горските почви, възстановяването на които ще отнеме десетилетия. Емисиите на азотни съединения допълнително въздействат върху горите. Нивата на азотните и амониевите отлагания показват необходимост от редукция на емисиите в бъдеще.

Обезлистване

( индикатор 2.3– Пан-Европейски количествени индикатори за устойчиво управление на горите)

Дефиниция на индикатора

Нивото на обезлистване (загубата на листна маса) е показател за степента на увреждане на горите и нарушение на здравословния им статус. Обезлистването е индикатор за здраве и жизненост на дървото. Този показател реагира на много различни фактори, включително климатичните условия, метеорологичните екстремуми, атмосферните отлагания, насекомните и гъбните нападения. Оценката на обезлистването представлява ценна система за ранно предупреждение за отговора на горските екосистеми на различните промени. Дървета с отсъствие на признаци на загуба на листа или иглолиста са оценени с 0% обезлистване и се считат за здрави, а тези с повече от 25% загуба на листа или иглолиста са класифицирани като повредени. Обезлистване от 100% показва загинали дървета.

 

Оценка на индикатора

Данните от изследванията в България през периода 20002010 г. показват относително постоянна тенденция на намаляване на обезлистването при широколистните дървесни видове (фиг.4). През последните две години увреждане в степените от средно и силно до мъртви се наблюдава съответно. при 12,2% от наблюдаваните дървета през 2009 г. и 18,2% през 2010 г.

 

Фиг. 4. Динамика на обезлистване при широколистни видове

forest1_html_m39200151.png

Източник:ИАОС

 

При иглолистните видове за същия период е налице тенденция към много слабо, но относително постоянно намаляване на обезлистването (фиг.5). През 2009 и 2010 г., съответно 23% и 23,2% от моделните дървета са здрави, а през 2008 г. в същата група попадат 11,7%. Значително е намалял процентът на дърветата със „средно” до „силно” обезлистени корони – от 42,3% през 2008 г. на 30,4% през 2009 г. и 2010 г. Намалял е процентът и на мъртвите дървета, като през 2008 г. близо 1,5% от наблюдаваните дървета са попадали в тази категория, докато през 2009 г. и 2010 г. този процент е около 0,8%. През 2009 г. и 2010 г., при около 85% от дърветата от иглолистните насаждения не се установяват цветни изменения. Наблюдаваното подобрение през последните две години е в резултат на подмяната на някои от пробните площи при направената ревизия на мониторинговата мрежа през 2009 г.

 

Фиг. 5. Динамика на обезлистване при иглолистни видове

forest1_html_m619d404e.png

Източник:ИАОС

 

Намаляването на емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух през последните две десетилетия има положително въздействие върху динамиката на нивата на обезлистване. И при двата типа гори се наблюдава макар и слаба тенденция към подобряване. Естеството на този природен ресурс е такова, че отговор, както на положителните изменения в климата и атмосферните замърсители, така и на отрицателните не се появява веднага, а има закъсняващ ефект, изключително важен факт при взимане на решения и планиране на мерки в областта на опазване на горите.

 

Състояние в Европа

В международен аспект, състоянието на горите в България не се различава съществено от средното за Европа (39 страни). При 19,5% увредени дървета в Европа (от 2 до 4 степен), в България са установени 23,8%, като по-съществена е разликата при широколистните (21,9% в Европа, 31,1% в България), докато при иглолистните разликата е по-малко от 1% (17,6% в Европа, 18,2% в България).

 

Източници на информация:

 

Увреждане на горите

 - (индикатор 2.4 - Пан-Европейски количествени индикатори за устойчиво управление на горите) 

Дефиниция на индикатора

Горите и другите територии от горския фонд в които са установени увреждания, класифицирани по основните увреждащи фактори (абиотични, биотични и човешка дейност) и по вид на горите.

 

Оценка на индикатора

Горите са обект на влияние на биотични, абиотични и антропогенни фактори. В природните горски екосистеми биотичните и абиотичните фактори са съществен елемент от развитието на горската екосистема. Те могат да причинят устойчиви икономически щети и са заплаха за устойчивото управление на горите на местно ниво.

Здравословното състояние на горите зависи от много фактори, в т.ч. болести и насекомни вредители, съхнения в горите, повреди от абиотични фактори, горски пожари, стопанска дейност и др. Много често влиянието е комплексно. В някои от случаите горите са обект на влияние на повече от един фактор, пример за това са насекомните атаки в територии силно увредени вследствие на ветролом. Данните за уврежданията обхващащи периода от 2001 до 2010 г. показват, че с най-голям дял са насекомните вредители и гъбните патогени (фиг.6).

Фиг. 6. Увреждащи фактори в горите [%], 2001 – 2010

forest1_html_m623c0a83.png

Източник:Изпълнителна агенция по околна среда2

Оценката на данните за 2010 г. (фиг. 7) потвърждава наличието на тенденция за най-голям дял на увреждания причинени от насекомни вредители (55%) и гъбни патогени (33%). В иглолистните насаждения са констатирани значителни повреди причинени от Lophoderminium pinastri. Увреждания причинени от Rhynchaenus fagi, Ectoedemia libwerdella, Nectria spp., са наблюдавани при бука, а от Tortix viridana при дъба.

Фиг. 7. Увреждащи фактори в горите [%], 2010

forest1_html_m3b10665a.png

Източник:ИАОС

През 2010 г. са установени 4% увреждания по засегнатите дървета от абиотични агенти като неблагоприятни атмосферни условия (суша, сняг, лед) и 7% увреждания от антропогенни фактори, в т. ч. паша и повреди от сеч.

Състояние в Европа

 

1,2% от горите на Европа са засегнати от различни увреждащи фактори. Уврежданията причинени от насекомни вредители и болести са най-често срещаните в европейските гори.

Най-голям дял на засегнати територии през 2010 г. са докладвани от Португалия (24,5%) и Италия (22,5%), следвани от Швеция (12,2%), Унгария (12,1%), Кипър (5,8%) и Литва (4,7%). В останалите 14 страни делът ва засегнатите територии се движи в обхвата от 3,4% (Хърватска, България) до 0,1% (Финландия, Исландия и Украйна).

Тенденция при делът на засегнатите територии в Европа (табл.1) за периода от 1990 до 2005 г. не може да се потвърди. Между 1990 и 2000 г. горските територии засегнати от увреждане са скочили почти 2 пъти и са намаляли след това в периода 2000-2005 г.

Табл. 1. Дял на увредените горски територии в Европа, тенденции 1990 – 2005 г.

Страни

Насекоми и болести

Дивеч и паша

Ураган, вятър и сняг

Пожари

 

 

1990

2000

2005

1990

2000

2005

1990

2000

2005

1990

2000

2005

Европа

Увредени горски територии (million ha)

5,2

10,3

7,9

1,0

1,0

2,4

1,2

2,4

4,0

1,0

1,5

1,4

Съответни горски територии (million ha)

928,1

968,4

968,9

93,7

107,8

127,0

944,8

978,9

985,8

987,4

1019,4

979,1

Съответни горски територии (%)

91,0

94,9

95,0

9,2

10,6

12,5

92,6

96,0

96,7

96,8

99,9

96,0

Увредени горски територии (%)

0,6

1,1

0,8

1,1

0,9

1,9

0,1

0,2

0,4

0,1

0,2

0,1

Източник: Докладът на UN, UNECE и FAO, State of Europes Forests, 2011

 

Източници на информация:

 

Увреждане на горите - горски пожари

 (индикатор 2.4  Пан-Европейски количествени индикатори за устойчиво управление на горите) 

Дефиниция на индикатора

Брой и засегната площ от горски пожари в годишен аспект

 

Оценка на индикатора

Действителните щети, които нанасят горските пожари са трудно оценими. Като цяло, последствията водят до промяна на всички условия на средата, в т.ч. унищожаване на растителни и животински видове, много от тях редки и ценни, частично или изцяло разрушаване на хумусния почвен слой, създаване на условия за проникване и развитие на гъбични и др. вредни организми, последствията от които са нарушаване на устойчивостта на екосистемата.

 

През 20103 г. се наблюдават два пикови периоди по брой на възникнали пожари в страната, като вторият за разлика от други години е изместен през месец ноември. Пролетният пик е свързан с горенето на стърнища, сухи треви и храсти от производителите обработващи земите, докато този през есента е в резултат от паленето на пасбища.

Най-засегнатите райони през 2010 г. са Ловеч – 3 000 hа и София – 2 500 hа изгорени горски площи.

Основните причини за възникване на горски пожари през 2010 г. са както следва:

  • Небрежност – 175

  • Умишлени – 16

  • Естествени – 1

  • Неизвестни – 30

 

Данните сочат че 91% или общо 5963 hа, от опожарените площи са залесени, а 9% (563 hа) – незалесени. Преките щети отчетени през 2010 г. са относително ниски и възлизат на 77 394 лв., за сравнение през 2009 г. те са 274 902 лв.

На фиг.8 е показана статистиката на опожарените площи за периода 2000 г. – 2010 г. По-детайлна информация за засегнатите територии и причините за възникване на горските пожари за същия период е представена в табл.2.

Фиг. 8. Опожарени площи в hа, 20002010 г.

forest1_html_m66ee126d.gif

Източник:ИАГ

Табл. 2 Статистика на горските пожари за периода 2000 – 2010 г.

Година

 

 

 

Общ брой на пожарите

 

 

Засегнати територии (hа)

 

 

Причини за пожарите

(брой на пожарите)

 

Общо

 

Горски територии

Човешка дейност

Естествени

 

Неизвестни

 

2000

1 710

57 406

37 431

385

18

1 307

2001

825

20 152

18 463

187

19

619

2002

402

6 513

5 910

150

7

245

2003

452

5 000

4 284

281

9

162

2004

294

1 137

881

172

5

117

2005

241

1 456

1 456

125

7

109

2006

393

3 540

3 540

190

9

194

2007

1 479

42 999

42 999

1 163

18

298

2008

582

5 289

5 289

482

8

92

2009

314

2 271

2 271

242

2

70

2010

222

6 526

6 526

191

1

30

Средно

691

15 229

12 905

357

10

324

Източник:ИАГ, информацията е публикувана в доклада на EFFIS за 2010 г.

 

Състояние в Европа 

През 2010 г. около 0,1% горски площи са били опожарени. Изключение са районите на Югозападна Европа, където страните са докладвали 0,6% засегнати от пожари горски площи. Най-големи площи са засегнати в Португалия – 104 000 hа или 3% от общата горска площ на страната, Италия, Испания и Франция с 1% опожарени горски площи. Най-големи щети са нанесли горските пожари в районите на Руската федерация (1 100 000 hа).

 

Източници на информация:

 

Мерки за защита на горите от увреждания

В началото на годината е приета прогнозата за очакваните нападе­ния от вредители, болести и други повреди в горите. За уточняване на прогнозата срещу пролетните листоядни вредители по широколистни­те гори са представени краткосрочни прогнози.

Авиоборба - авиохимична борба срещу ръждива бороволистна оса - 8004 da, и срещу педомерки и листозавивачки - 70 728 da, авиохимична борба срещу борова процесионка - 29 465 da, от които 27 434 da с препарата „Димилин 48 SC" и авиобиологична борба върху 2031 da. Ефектът от борбата е 87- 97 % смъртност на вредителя.

Наземната химична и биологична борба е проведена е върху 7757,027 da, на обща стойност 64 702 лв., срещу вредители, болести и повреди от абиотични фактори основно в горските разсадници и горс­ките култури на територията на цялата страна.

Механичната борба е на площ от 13 902 da, предимно срещу пле­вели, мишевидни гризачи, тополов сечко и тополова стъклянка, боро­ва процесионка, самотна бороволистна оса, на обща стойност 45 647 ле­ва.

 

През 2010 г. продължава провеждането на санитарни и отгледни ме­роприятия в гори, засегнати от корояди и други стъблени вредители. За подобряване на здравословното състояние на горите допринася и редовното провеждане на отгледни сечи, предвидени в лесоустройст­вените проекти.

 

Мерки за защита на горите от пожари

В края на годината изпълнението на основните противопожарни мероприятия (ППМ) е следното:

Наблюдателни кули (поддръжка и направа на нови) - при разчет 1000 лв. и предвидени за поддръжка 2 броя, до края на годината са от­четени 6 броя на стойност 4453 лева.

Бариерни прегради - при разчет 16 145 лв. и предвидени за изпълне­ние нови 59 630 m са изпълнени 72 430 m за същата стойност в РДГ

Лесокултурни прегради - при разчет 49 760 лв. и предвидени за из­пълнение 399 090 л.м, са изпълнени 377 210 m (95%) на обща стойност 48 260 лева. Средната цена на линеен метър е 0,13 лв. при очаквана 0,12 лева.

Минерализовани ивици - при разчет 450 759 лв. и предвидени за из­пълнение 1 985 623 m, са изпълнени 2 072 337 m на обща стойност 416 831 лв. в почти всички регионални дирекции по горите.

Други изразходвани средства - включва разходите, направени за за­купуване и осигуряване на противопожарните депа, защитни облекла, табели, авиоплощадки и други. Предвидени са 174 926 лв., от които през 2010 г. са изразходвани 123 580 лева.

Пожаронаблюдатели - при разчет за годината 117 136 лв. са усвое­ни 96 430 лв. за назначаването на 68 пожаронаблюдатели по време на пожароопасния сезон.

Гасене - при разчет за годината 25 980 лв. са изразходвани 27 248 лева.

 

През 2010 г. е подписано споразумение за сътрудничество между ИАГ и Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, в резултат на което вече се разработват и предоставят специфич­ни прогнози и сигнали за топлинни аномалии на територията на стра­ната. От съществена важност е сътрудничеството с Центъра за аеро-космическо наблюдение към ГД „ПБЗН" - МВР.

 

1 По данни на UN, UNECE и FAO, State of Europe’s Forests, 2011 report

   2Програма за широкомащабен мониторинг на горски екосистеми, Проект LIFE 07 ENV/DE 000218 FutMon (2009-2011)
 
3 По данни на Вл. Константинов, ИАГ, данните са публикувани в Report No 11, Forest Fires in Europe 2010







Профил на купувача - обществени поръчки


Такси за предоставяне на административни услуги по разрешителни режими


Тарифа за таксите, които се събират в системата на МОСВ


Достъп до обществена информация


Защита на личните данни


Сигнали по ЗЗЛПСПОИН


Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда


Годишен бюлетин за качество на атмосферен въздух (КАВ)


Тримесечен бюлетин

 


Ежедневен бюлетин за качеството на въздуха


Последни регистрирани превишения на алармените прагове за NO2, SO2 и O3


Достъп на общини до данни за качество на въздуха в реално време


Ежедневен бюлетин за радиационната обстановка


EURDEP-widget (Европейска платформа за обмен на радиологични данни)


Националeн регистър за квоти за емисии на парникови газове


Национална информационна система за докладване по ЕРИПЗ


Мониторинг на отпадъците (информационна система, публични регистри)


Национална система за мониторинг на биологично разнообразие


Червена книга на Република България


Оперативна програма „Добро управление”


Проекти по Оперативна програма "Околна среда" 2014 - 2020 г.


"Проект „Корине земно покритие 2018 - България”


Проект по Оперативна програма "Околна среда" 2007 - 2013 г.


Програма "Хоризонт 2020" на ЕС за научни изследвания и иновации


Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж"


Проект по Оперативна програма "Административен капацитет"


Програма за Консултантска Помощ (ААР)


BG02.PDP1 „Надграждане на геоинформационната система за управление на водите и докладване“


BG03.PDP1 Проект "Подобряване на Информационната система към Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие (IBBIS)"


Регистър на защитените територии в България


Регистър на вековните дървета в България


Бюлетин за климатичната адаптация в Европа (ADAPT)

Вход


Забравена парола?







Профил на купувача - обществени поръчки


Такси за предоставяне на административни услуги по разрешителни режими


Тарифа за таксите, които се събират в системата на МОСВ


Достъп до обществена информация


Защита на личните данни


Сигнали по ЗЗЛПСПОИН


Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда


Годишен бюлетин за качество на атмосферен въздух (КАВ)


Тримесечен бюлетин

 


Ежедневен бюлетин за качеството на въздуха


Последни регистрирани превишения на алармените прагове за NO2, SO2 и O3


Достъп на общини до данни за качество на въздуха в реално време


Ежедневен бюлетин за радиационната обстановка


EURDEP-widget (Европейска платформа за обмен на радиологични данни)


Националeн регистър за квоти за емисии на парникови газове


Национална информационна система за докладване по ЕРИПЗ


Мониторинг на отпадъците (информационна система, публични регистри)


Национална система за мониторинг на биологично разнообразие


Червена книга на Република България


Оперативна програма „Добро управление”


Проекти по Оперативна програма "Околна среда" 2014 - 2020 г.


"Проект „Корине земно покритие 2018 - България”


Проект по Оперативна програма "Околна среда" 2007 - 2013 г.


Програма "Хоризонт 2020" на ЕС за научни изследвания и иновации


Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж"


Проект по Оперативна програма "Административен капацитет"


Програма за Консултантска Помощ (ААР)


BG02.PDP1 „Надграждане на геоинформационната система за управление на водите и докладване“


BG03.PDP1 Проект "Подобряване на Информационната система към Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие (IBBIS)"


Регистър на защитените територии в България


Регистър на вековните дървета в България


Бюлетин за климатичната адаптация в Европа (ADAPT)

Вход


Забравена парола?

Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС