ExEA MoEW EEA

Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда в Република България през 2009 г. (издание 2011 г.)

Лични средства

Изпълнение на задължения за докладване пред ЕК по прилагане на нормативни актове от правото на европейските общности в областта на околната среда

Задълженията за докладване произтичат от правото на Европейските общности в областта на околната среда и са регламентирани с Наредбата за организация на дейностите по подготовка и представяне на доклади в Комисията на Европейския съюз (ЕК) за прилагане на нормативни актове от правото на Европейските общности в областта на околната среда от 2007 г. С тази наредба се определят органите на изпълнителната власт, които извършват дейности, свързани с докладване до ЕК, във връзка с изпълнение на ангажиментите, произтичащи от правото на Европейските общности (ЕО) в областта на околната среда в секторите: хоризонтално законодателство; качество на въздуха; управление на отпадъците; качество на водите; защита на природата; контрол на промишленото замърсяване и управление на риска; химикали и генетично модифицирани организми (ГМО); шум; ядрена безопасност и радиационна защита, както и редът за подготовка на докладите и представянето им в комисията.

МОСВ координира процесът на изготвяне и изпращане в срок на ЕК на докладите за начина на прилагане на Общностното законодателство на национално ниво. В тази връзка е изготвена и приета Заповед № 337/08.06.2007 г. на министъра на околната среда и водите, с която се конкретизират задълженията и вътрешноведомственият процес по изготвяне и изпращане на докладите до ЕК. Понастоящем се предвижда актуализация на заповедта с цел корекция на някои от заложените срокове за докладване, както и поради приемането на нови нормативни актове след датата на издаване на заповедта, по които има задължения за докладване и в тази връзка определяне на съответните звена и срокове.

В МОСВ се поддържа база данни за изпълнение на задълженията относно периодично, еднократно и докладване по случай до Европейската комисия съгласно действащото законодателство по околна среда.

През 2009 са извършени всички докладвания, посочени в таблицата:

Таблица 1. Изпълнени докладвания през 2009 г. от МОСВ до Европейската Комисия по прилагане на европейско право в областта на околната среда

Нормативен акт

Разпоредба

Краен срок за изпращане на доклада в ЕК

ЯНУАРИ

 

 

Решение 280/2004/ЕС относно механизма за мониторинг на емисиите на парникови газове на Общността и за прилагането на Протокола от Киото

Чл. 3 (1) За оценката на действителния напредък и за подготовката на годишните доклади на Общността и в съответствие със задълженията си по РКОНИК и Протокола от Киото, СЧ ще определят и докладват до ЕК до 15 януари всяка година:

15 януари

2009 г.

Директива 2000/53/ЕC относно излезлите от употреба превозни средства

Чл. 9 (1). На три-годишни интервали СЧ изпращат доклад до ЕК относно прилагането на директивата. Докладът се изготвя на основата на въпросник или образец, разработени от ЕК в съответствие с процедурата по чл. 6 на Директива 91/692/ЕС за създаването на бази данни за излезлите от употреба МПС и тяхното третиране. Този доклад съдържа релевантната информация за възможните промени в структурата на търговията с МПС и за предприятията за събиране, разкомплектоване, надробяване, възстановяване и рециклиране, водещи до нарушаване на конкуренцията между или вътре в СЧ. Въпросникът или образецът се изпращат на СЧ 6 месеца преди започването на периода, разглеждан от доклада.

21 януари

2009 г.

Директива 2002/49/ЕС за оценка и управление на шума в околната среда

Чл. 8 (3) Страните-членки информират Комисията за останалите релевантни критерии, упоменати в алинеи 1 и 2 (относно националните критерии за избор на приоритетни проблеми, към които са насочени мерките от плановете за действие).

(5) Програмите за действие следва да бъдат преразглеждани, а при необходимост и ревизирани, ако след състояли се важни събития настъпят промени в съществуващата шумова ситуация, поне на всеки 5 години след датата на тяхното първоначално одобрение.

18 януари

2009 г.

МАРТ

 

 

Решение 280/2004/ЕС относно механизма за мониторинг на емисиите на парникови газове на Общността и за прилагането на Протокола от Киото

Чл. 2 (1) Страните-членки ще разработят Национални програми. Тези програми ще съдържат информацията по член 3 (2) и ще бъдат актуализирани съгласно същия член. СЧ ще предоставят програмите и актуализациите им за достъп на обществеността и в срок от три месеца от приемането им ще информират ЕК.

Чл. 3. (1) (последен параграф) До 15 март всяка година СЧ ще предадат на ЕК своите цялостни доклади за инвентаризация на емисиите

Чл. 3. (2) За оценка на прогнозирания напредък СЧ ще докладват до ЕК до 15 март 2005 и на всеки две години след това :

15 март

2009 г.

АПРИЛ

 

 

Директива 79/409/ЕЕС за опазване на дивите птици

Чл. 9 ал. 1. Страните-членки може да допуснат изключения от някои от изискванията по член 5, 6, 7 и 8 в случаите, когато няма друго задоволително разрешение, по определени причини.

2 април

2009 г.

МАЙ

 

 

Регламент 304/2003/ЕО относно износа и вноса на опасни химични вещества

Чл. 9. Информация за търговията на химични вещества

31 май

2009 г.

ЮНИ

 

 

Директива 90/219/ЕИО относно работата с генетично модифицирани микроорганизми в контролирани условия изменена от директива 98/81/ЕО

Чл. 18.2. На всеки три години държавите-членки изпращат на Комисията обобщаващ доклад за техния опит по отношение на тази Директива, като за първия доклад срокът е до 5 юни 2003 г.

5 юни

2009 г.

Регламент (EC) 850/2004 за устойчивите органични замърсители

Чл. 12 (2). Всяка година СЧ трябва да представят на ЕК статистически данни за действителните и очакваните количества произведени и пуснати на пазара вещества, посочени в Анекс I или II

30 юни

2009 г.

Директива 98/70/EC относно качеството на бензина и дизеловите горива

Чл. 8.4. Страните-членки следва всяка година до 30 юни да предоставят на Комисията обобщение за предходната календарна година, като за пръв път това трябва да стане до 30 юни 2002 г.

30 юни

2009 г.

Директива 1999/32/EC относно намаляване съдържанието на сяра в определени течни горива

Чл. 7. Докладване и преглед

1. Въз основа на резултатите от пробовземането и анализа, извършен съгласно Член 6, страните-членки следва до 30 юни всяка година да предоставят на Комисията кратък доклад относно съдържанието на сяра в течните горива, попадащи в обсега на тази Директива и използвани на тяхна територия през предшестващата календарна година. Този доклад трябва да включва обобщение на допустимите отстъпки, съгласно Член 3(3).

30 юни

2009 г.

Регламент № 2037/2000/ относно вещества, които нарушават озоновия слой

Чл. 4 (2) (iii). Всяка година страните-членки докладват до Комисията относно използваните на тяхна територия количества метилбромид, разрешен за карантинни нужди и обработка на пратки, целите, за които метилбромида е използван и относно напредъка в оценяването и използването на алтернативи.

30 юни

2009 г.

 

Чл. 4 (4) (iv). Ежегодно компетентните органи на страните-членки информират Комисията относно количествата халони, използвани за критични нужди, предприетите мерки за намаляване на техните емисии и оценка на такива емисии, както и относно текущите дейности за идентифициране и използване на адекватни алтернативи

30 юни

2009 г.

 

Чл. 5 (3) Ежегодно страните-членки, прилагащи тази разпоредба, информират Комисията за броя на инсталациите и количествата халони.

30 юни

2009 г.

 

Чл. 16 (6). До 31 декември 2001 г. и на всеки 12 месеца след това страните-членки докладват в Комисията относно установените системи за насърчаване на оползотворяването на използваните контролирани вещества, включително наличните технически средства и апаратура и количествата оползотворени, рециклирани, регенерирани или обезвредени контролирани вещества.

30 юни

2009 г.

 

Чл. 20 (3). По искане на Комисията компетентните органи на страните-членки представят доклади от митнически проверки както по разследвания, предприети по молба на Комисията, така и от случайни проверки при вноса на контролирани вещества.

30 юни

2009 г.

Регламент 166/2006 за създаване на Европейски регистър за изпускането и преноса на замърсители и за изменение на Директиви 91/689/ЕИО и 96/61/ЕО на Съвета

Чл. 7. Държавите-членки определят в съответствие с изискванията, посочени в параграфи 2 и 3 от настоящия член, дата, до която операторите да представят всички данни по член 5, параграфи 1 и 2 и информацията по член 5, параграфи 3, 4 и 5 на своя компетентен орган.

30 юни

2009 г.

Директива 2003/87/ЕС установяваща схема за търговия с квоти за емисии на парникови газове

Чл. 21.1. Всяка година държавите-членки представят на Комисията доклад за прилагането на настоящата Директива. В този доклад следва да се обръща особено внимание на мерките за разпределение на квоти, на функционирането на регистрационните бази данни, на прилагането на указанията за мониторинг и докладване, на верификацията и на въпросите, свързани със съблюдаването на Директивата, както и на данъчното облагане на квотите, ако има такова. Първият доклад се изпраща на Комисията до 30 юни 2005 година. Докладът се изготвя въз основа на въпросник или тезисен план, разработен от Комисията в съответствие с процедурата, изложена в Член 6 на Директива 91/692/ЕЕС. Въпросникът или тезисният план се изпраща на държавата-членка най-малко шест месеца преди крайния срок за представяне на първия доклад.

30 юни

2009 г.

Директива 94/62/ЕС за опаковките и отпадъците от опаковки

Чл. 12: Информационни системи.

(3) За да хармонизират характеристиките и представянето на събраните данни и да ги съпоставят с данните от другите страни членки, страните членки трябва да предоставят на ЕК наличните данни във формат, който ще бъде приет от ЕК една година след влизането в сила на настоящата Директива на базата на приложение ІІІ, в съответствие с процедурата, описана в чл. 21. ...

(5) Получените данни се включват в националните доклади, упоменати в чл. 17 и се актуализират в последващи отчети.

30 юни

2009 г.

Директива 2000/53/ЕC относно излезлите от употреба превозни средства

Чл. 7. Повторна употреба и възстановяване

(2) СЧ вземат необходимите мерки, за да гарантират, че следните цели ще бъдат постигнати от икономическите оператори:

(а) не по-късно от 1.01.2006 г., повторната употреба и възстановяването на всички излезли от употреба МПС да се увеличи до минимум 85% от средното тегло на превозно средство и за година. В рамките на същия срок, повторната употреба и рециклирането да се увеличи до минимум 80 % от средното тегло на превозно средство и за година;

30 юни

2009 г.

Директива 2006/66/ЕС за батерии и акумулатори, отменяща Директива 91/157/ЕЕС за батериите и акумулаторите, съдържащи определени опасни вещества

Чл. 10 Цели за събиране

Страните-членки осигуряват мониторинг на целите за събиране на годишна основа в съответствие със схемата по приложение 1. Без да влиза в противоречие с Регламент (EC) No 2150/2002 от 25 Ноември 2002 за статистика по отпадъците, СЧ трябва да предоставят доклади на Комисията шест месеца след изтичане на края на съответната календарна година. Докладите включват и начина на получаване на информацията, необходима за изчисляване на целите за събиране.

30 юни

2009 г.

Регламент на Съвета (EC) № 338/97 за защита на видове от дивата фауна и флора чрез регулиране на търговията с тях (CITES)

Чл. 15, ал. 4 (a) Управляващите органи на страните-членки предоставят на Комисията всяка година преди 15 юни цялата информация, свързана с предишната година, която се изисква за изготвяне на отчетите по чл. VIII, ал. 7, т. а от Конвенцията и еквивалентна информация относно международната търговия с всички екземпляри от видовете, включени в Приложения А, В и С и при внасяне в Общността на екземпляри от видовете, включени в Приложение D. Информацията, която трябва да се представи и вида, в който следва да се представи, се уточняват от Комисията съгласно процедурата, предвидена в чл. 18.

30 юни

2009 г.

Директива 92/43/ЕЕС за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна

Чл. 16, ал. 2. На всеки две години страните-членки представят на Комисията доклад по установен от Комитета формат, за прилаганите изключения по чл. 16, ал. 1. Комисията изразява становище по тези изключения в рамките на дванадесет месеца от получаване на доклада и информира Комитета. 3. Докладите съдържат информация за:

а) видовете, за които е приложена разпоредбата за изключенията и причината за това, включително и информация за рисковете и ако е подходящо, информация за алтернативни решения и за използвани научни данни;

б) допустимите за улов или убиване на животни средства, съоръжения или методи и основанията за тяхната употреба;

в) време и място, при които са допустими изключенията;

г) органът, който е упълномощен да обяви и съответно да контролира дали са изпълнени условията и който взима решение относно средствата, съоръженията и методите, които могат да бъдат използвани, в какви граници, от кои агенции и кои лица могат да изпълняват тези дейности;

д) мерките за контрол и постигнатите резултати.

30 юни

2009 г.

ЮЛИ

 

 

Регламент на Съвета (EC) № 338/97 за защита на видове от дивата фауна и флора чрез регулиране на търговията с тях (CITES)

Чл. 15, ал. 4 (c) Без да се нарушава чл. 20, управляващите органи на страните-членки, преди 15 юни на всяка втора година и за първи път през 1999 г., представят в Комисията цялата информация, отнасяща се за предшестващите две години, която е необходима за изготвяне на отчета, посочен в чл. VIII, ал. 7, т. b от Конвенцията и еквивалентната информация относно разпоредбите в настоящия Регламент, които попадат извън обхвата на Конвенцията. Информацията, която трябва да се представи и вида й се уточняват от Комисията съгласно процедурата, предвидена в чл. 18.

15 юли

2009 г.

СЕПТЕМВРИ

 

 

Директива 96/62/EC относно оценката и управлението на качеството на атмосферния въздух

Чл. 11 Предаване на информация и отчети

След приемане от Съвета на първото предложение, посочено в член 4, параграф 1, първо тире:

1. държавите-членки нотифицират Комисията за компетентните органи, лаборатории и организации, посочени в член 3, и

a) в зоните по член 8, параграф 1:

i) информират Комисията за възникването на нива, превишаващи пределно допустимата стойност плюс допустимото отклонение, за датите или периодите, когато са били наблюдавани такива нива, и стойностите им, записани през деветмесечния период след края на всяка година.

Когато не е определено допустимо отклонение за даден замърсител, зоните и агломерациите, в които нивото на такова замърсяващо вещество превишава пределно допустимата стойност ще бъдат третирани по същия начин, както зоните и агломерациите по първа алинея;

ii) информират Комисията за основанията за всеки регистриран случай в деветмесечния период след края на всяка година;

б) изпращат на Комисията ежегодно и не по-късно от девет месеца след края на всяка година списъка на зоните и агломерациите по член 8, параграфи 1 и 2 и по член 9;

30 септември

2009 г.

Директива 1999/30/EC относно норми за съдържание на серен диоксид, азотни оксиди, фини прахови частици и олово в атмосферния въздух

Докладване по чл. 3–7

30 септември

2009 г.

Директива 2000/69/EC относно норми на допустими емисии на бензен и въглеродни оксиди в атмосферния въздух

Докладване по чл. 3–5

30 септември

2009 г.

Директива 2002/3/EC относно озона в атмосферния въздух

Чл. 10.1. Когато предават информация на Комисията съгласно член 11 от Директива 96/62/ЕО, държавите-членки също, а за първи път през календарната година след датата, посочена в член 15, параграф 1:

30 септември

2009 г.

Директива 2004/107/ЕС съдържанието на арсен, кадмий, живак, никел и ПАВ в атмосферния въздух

Чл. 5 (1) Страните-членки предоставят следната информация на Комисията: а) списък на засегнатиге зони и агломерации; б) зоните на превишение; в) оценените стойности на концентрациите на замърсяващите вещества; г) причините за превишенията, в т.ч. всички източници на замърсяване; е) населението изложено на превишенията.

30 септември

2009 г.

Директива 2001/80/EC относно ограничаване на емисиите от определени замърсители, изпускани в атмосферния въздух от големи горивни инсталации

Приложение VІІІ

30 септември

2009 г.

Директива 85/203/EEC относно стандартите за качество на въздуха за азотен двуокис, изменена с Директива 85/580/EEC (ще бъде отменена от Директива 1999/30/EC относно пределно допустимите стойности за серен двуокис, азотен двуокис и азотни окиси, прахови частици и олово в атмосферния въздух през 2010 г.)

Чл. 8 (изм. от Директива 91/692/EEC) През периоди от три години държавите членки изпращат информация до Комисията за изпълнението на настоящата Директива във вид на отраслов отчет, който обхваща и други съответни директиви на Общността.Този отчет се изготвя въз основа на въпросник или схема, изготвена от Комисията в съответствие с процедурите, определени в Член 6 на Директива 91/692/EC. Въпросникът или схемата се изпращат на страните-членки шест месеца преди началото на периода, обхванат в отчета. Отчетът се изпраща на Комисията в срок от девет месеца след края на обхванатия в него тригодишен период. Първият отчет обхваща периода от 1994 до 1996 г. включително.

ПОСЛЕДЕН ДОКЛАД

30 септември

2009 г.

Директива 96/61/ЕС относно комплексното предотвратяване и контрол на замърсяването (КПКЗ)

Чл. 16, т. 3 Доклади за прилагането на тази Директива и ефективността й, сравнени с други инструменти за опазване на околната среда на Общността трябва да бъдат изготвени в съответствие с процедурата, посочена в чл. 5 и 6 на Директива 91/692/ЕЕС. Първият доклад обхваща трите години след датата, на която настоящата Директива влиза в сила, съгласно чл. 21. Комисията предоставя доклада на Съвета, придружен при необходимост от предложения.

30 септември

2009 г.

Директива на Съвета 96/82/ЕС за контрол на рисковете от големи аварии с опасни вещества и изменящата я Директива 2003/105/ЕС.

Чл. 19 (4). Страните-членки предоставят на Комисията, на всеки три години, доклад в съответствие с процедурата, установена от Директива на Съвета 91/692/ ЕИО от 23 декември 1991 която стандартизира и рационализира докладите по прилагането на определени директиви, отнасящи се до околната среда за предприятия и/или съоръжения, попадащи в обхвата на членове 6 и 9.

30 септември

2009 г.

Директива 2000/76/EC за изгарянето на отпадъци

Чл. 15 Докладване - Докладите за прилагане на Директивата се изготвят в съответствие с процедурата, посочена в Член 5 на Директива 91/692/EEC. Първият доклад обхваща първият пълен три-годишен период след 28 декември 2002 и съответства на периодите, посочени в Член 17 на Директива 94/67/EC и в Член 16 (3) на Директива 96/61/EC. До влизане на разпоредбите в сила, Комисията ще изготви подходящ въпросник.

30 септември

2009 г.

ОКТОМВРИ

 

 

Директива 2002/3/EC относно озона в атмосферния въздух

Чл. 10 (2)

Освен това, за пръв път през календарната година след датата, посочена в член 15, параграф 1, държавите-членки:

а) предават на Комисията за всеки месец от април до септември всяка година, междинна информация:

……………………

(ii) не по-късно от 31 октомври всяка година, всякаква друга информация, упомената в Приложение III;

31 октомври

2009 г.

Решение на Съвета 97/101/EC утвърждаващо реципрочна размяна на информация и данни от индивидуалните и включените в мрежа станции за измерване на замърсяването на атмосферния въздух между страните-членки, изменено от Решение 2001/752/EC

Чл. 5 Информация, която се предоставя въз основа на данните, получени от станциите. 1. Комисията получава следните резултати: (a) данните, както са определени в точки 3 и 4 от Приложение I за станциите, упоменати в първия абзац на Член 3 и избрани според критериите, указани в директивите, приети в съответствие с Член 4 от Директивата за качество на въздуха във всяка страна-членка за избора на съответните станции; (б) поне годишни данни, както е определено в точка 4 от Приложение І за всички останали станции, за които се отнася втория абзац от Член 3; (в) данни, както са определени в точки 3 и 4 на Приложение І за всички станции, за които се отнася третия абзац на Член 3.3. Страните-членки да препратят резултатите за календарната година най-късно до 1 октомври следващата година; първите изпратени данни обхващат календарната 1997 година.

01 октомври

2009 г.

НОЕМВРИ

 

 

Директива 2006/21/ЕС за управление на отпадъците от добивната промишленост

Чл. 18. 2. Всяка година страните-членки следва да информират ЕК относно събития нотифицирани от операторите във връзка с чл. 11(3) и 12 (6). При запитване от страните-членки, ЕК следва да осигури достъп до тази информация. Страните-членки на свой ред следва да осигуряват достъп до информацията, която е достъпна до другите страни-членки и за обществеността при съответно поискване, без да се накърнява законодателството на общността в областта на обществения достъп до информация.

1 ноември

2009 г.

ДЕКЕМВРИ

 

 

Директива 2001/81/EC относно националните емисионни тавани за определени атмосферни замърсители

Чл. 8.1. Страните-членки всяка година, най-късно до 31 декември, докладват на Комисията и Европейската Агенция по Околната Среда относно своите инвентаризации на емисиите и преценки на бъдещите възможности за тях за 2010 г., установени в съответствие с Член 7. Те докладват последните си инвентаризации на емисиите за годината преди предходната и своите временни инвентаризации на емисиите за предходната година. Преценките за емисиите в бъдеще трябва да включват информация, предоставяща възможност за количествено представяне на ключовите социално-икономически предпоставки, въз основа на които те са изготвени.

31 декември

2009 г.

Директива 91/689/ЕЕС за опасните отпадъци, изменена с Директива 94/31/ЕС

Чл. 8 (3). Освен това, до 12 декември 1994, страните членки представят на ЕК следната информация за всяко лице/предприятие, което извършва обезвреждане и/или оползотворяване на опасни отпадъци и за което се счита, че представлява част от интегрираната система от инсталации, посочена в Директива 75/442/EEC: - име и адрес; - използван метод за третиране на отпадъците; - видове и количества на отпадъците, които могат да бъдат третирани. Веднъж годишно, страните-членки информират Комисията за промените в посочената информация.

31 декември

2009 г.

Регламент 1013/2006/ЕС за превоза на отпадъци

Чл. 51.1 Преди края на всяка календарна година, страните-членки изготвят доклад в съответствие с Член 13 (3) на Базелската Конвенция и го изпращат до Секретариата на Конвенцията, като копие от доклада се изпраща на Комисията;

Чл. 51.2 Преди края на годината, всяка държава-членка трябва да разработи доклад за предишната година, основание на въпросника за допълнително докладване по Анекс 9 и да бъде изпратен до Комисията.

31 декември

2009 г.

Регламент ЕЕС/259/93 за наблюдение и контрол върху превоза на отпадъци в рамките на, към и от Европейската общност

Чл. 41 1. Преди края на всяка календарна година, страните-членки изготвят доклад в съответствие с Член 13 (3) на Базелската Конвенция и го изпращат до Секретариата на Конвенцията, като копие от доклада се изпраща на Комисията;

31 декември

2009 г.

Директива 90/219/ЕИО относно работата с генетично модифицирани микроорганизми в контролирани условия изменена от директива 98/81/ЕО

Чл. 18.1. В края на всяка година държавите-членки изпращат на Комисията обобщаващ доклад за нотифицираните през годината работи в контролирана система от клас 3 и клас 4 съгласно чл. 31 декември 2009 г. 10, включващ описание, цел и рискове на работата в контролирана система/и.

31 декември 2009 г.

 

 







Профил на купувача - обществени поръчки


Такси за предоставяне на административни услуги по разрешителни режими


Тарифа за таксите, които се събират в системата на МОСВ


Достъп до обществена информация


Защита на личните данни


Сигнали по ЗЗЛПСПОИН


Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда


Годишен бюлетин за качество на атмосферен въздух (КАВ)


Тримесечен бюлетин

 


Ежедневен бюлетин за качеството на въздуха


Последни регистрирани превишения на алармените прагове за NO2, SO2 и O3


Достъп на общини до данни за качество на въздуха в реално време


Ежедневен бюлетин за радиационната обстановка


EURDEP-widget (Европейска платформа за обмен на радиологични данни)


Националeн регистър за квоти за емисии на парникови газове


Национална информационна система за докладване по ЕРИПЗ


Мониторинг на отпадъците (информационна система, публични регистри)


Национална система за мониторинг на биологично разнообразие


Червена книга на Република България


Оперативна програма „Добро управление”


Проекти по Оперативна програма "Околна среда" 2014 - 2020 г.


"Проект „Корине земно покритие 2018 - България”


Проект по Оперативна програма "Околна среда" 2007 - 2013 г.


Програма "Хоризонт 2020" на ЕС за научни изследвания и иновации


Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж"


Проект по Оперативна програма "Административен капацитет"


Програма за Консултантска Помощ (ААР)


BG02.PDP1 „Надграждане на геоинформационната система за управление на водите и докладване“


BG03.PDP1 Проект "Подобряване на Информационната система към Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие (IBBIS)"


Регистър на защитените територии в България


Регистър на вековните дървета в България


Бюлетин за климатичната адаптация в Европа (ADAPT)

Вход


Забравена парола?







Профил на купувача - обществени поръчки


Такси за предоставяне на административни услуги по разрешителни режими


Тарифа за таксите, които се събират в системата на МОСВ


Достъп до обществена информация


Защита на личните данни


Сигнали по ЗЗЛПСПОИН


Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда


Годишен бюлетин за качество на атмосферен въздух (КАВ)


Тримесечен бюлетин

 


Ежедневен бюлетин за качеството на въздуха


Последни регистрирани превишения на алармените прагове за NO2, SO2 и O3


Достъп на общини до данни за качество на въздуха в реално време


Ежедневен бюлетин за радиационната обстановка


EURDEP-widget (Европейска платформа за обмен на радиологични данни)


Националeн регистър за квоти за емисии на парникови газове


Национална информационна система за докладване по ЕРИПЗ


Мониторинг на отпадъците (информационна система, публични регистри)


Национална система за мониторинг на биологично разнообразие


Червена книга на Република България


Оперативна програма „Добро управление”


Проекти по Оперативна програма "Околна среда" 2014 - 2020 г.


"Проект „Корине земно покритие 2018 - България”


Проект по Оперативна програма "Околна среда" 2007 - 2013 г.


Програма "Хоризонт 2020" на ЕС за научни изследвания и иновации


Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж"


Проект по Оперативна програма "Административен капацитет"


Програма за Консултантска Помощ (ААР)


BG02.PDP1 „Надграждане на геоинформационната система за управление на водите и докладване“


BG03.PDP1 Проект "Подобряване на Информационната система към Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие (IBBIS)"


Регистър на защитените територии в България


Регистър на вековните дървета в България


Бюлетин за климатичната адаптация в Европа (ADAPT)

Вход


Забравена парола?

Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС