ExEA MoEW EEA

Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда в Република България през 2009 г. (издание 2011 г.)

Лични средства

Достъп до информация, участие на обществеността в процеса на вземане на решения и повишаване на общественото съзнание, образование и култура в сферата на околната среда и устойчивото развитие

СТРАТЕГИЧЕСКА ЦЕЛ

По-доброто информиране на обществеността по въпросите на околната среда и гарантирането на участието й в процеса на вземане на решения имат за цел формирането на устойчиви и екологосъобразни модели на обществено поведение за осигуряване на качествена и здравословна околна среда.

ПОЛЗИ ЗА ОБЩЕСТВОТО

Осъзнатата промяна в мисленото и поведението на различните обществени групи носи реални ползи, свързани с опазването на околната среда и природата, важно условие за подобряването на качеството на живот на населението. Достъпът до информация и общественото участие във вземането на решения подобряват качеството и изпълнението на тези решения, допринасят за повишаване на обществената информираност по въпроси на околната среда, дават възможност на обществеността да изразява своето съзнателно и отговорно отношение към околната среда. По този начин се насърчава развитието на гражданското общество и се осигурява по-голяма прозрачност на процеса на вземане на решения на национално и местно ниво и по-активно участие на различни обществени групи в този процес.

ОСНОВНИ ЦЕЛИ ПРЕЗ 2009 Г.

  • Подобряване на достъпа на обществеността до информация за околната среда, чрез развитието на активния и пасивния достъп до информация за околната среда и повишаване на използването на електронните средства за достъп до информация

  • Ефективно участие на обществеността в процеса на вземане на решения за околната среда

  • Промяна в поведението на обществеността по посока на съзнателно опазване на околната среда и природата

  • Успешно участие на България в организираните, под егидата на Европейската комисия, кампании с обществеността и други международни кампании в сектор “Околна среда”.

ОСЪЩЕСТВЕНИ МЕРКИ И ДЕЙСТВИЯ ЗА ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИТЕ ПРЕЗ 2009 Г.

Осигуряване на достъп до информация за околната среда и привличане на обществеността в процеса на вземане на решения за околната среда

Министерството на околната среда и водите и неговите поделения събират и съхраняват много голяма част от информацията за околната среда в страната и в тази връзка неговата роля за осигуряване на достъп до информация и участие на обществеността във вземане на решения за околна среда е изключително важна.

Продължи развитието на информационните центрове за обществеността в министерството, ИАОС и регионалните инспекции по околна среда и води, които разпространяват информация за околната среда и устойчивото развитие сред учениците, студентите, неправителствените организации, академичните среди, бизнеса. Успешно функционират и над 20-те посетителски и информационни центрове в защитени територии. За отчетния период информационните центрове на МОСВ и неговите поделения са били посетени от над 22 000 души.

Специално внимание се отделя на използването на електронните средства за достъп до информация. Поддържат се и се актуализират сайтовете в интернет на министерството и неговите поделения. През 2009 г. са регистрирани над 1 700 000 посещения в тези страници. Създават се и се развиват публичните бази данни и регистри с информация за околната среда и се актуализира Националният електронен каталог на източниците на екологична информация, който е поставен на страницата на Изпълнителната агенция по околна среда. Той представя данни за това кои институции в България, каква информация за околната среда събират, съхраняват и предоставят на обществеността.

През отчетния период са издадени 250 бюлетина за състоянието на околната среда. В МОСВ и РИОСВ на обявения “Зелен телефон” за приемане на сигнали за замърсяване на околната среда са приети, анализирани и обработени 379 сигнала.

Продължи издаването на годишни доклади за състоянието на околната среда от регионалните инспекции по околна среда и води, басейновите дирекции и националните паркове, с цел предоставяне на достъпна и разбираема информация за състоянието на околната среда на местно ниво за населението, НПО и всички заинтересувани страни.

В рамките на системата за административните услуги „Едно гише” МОСВ и неговите поделения редовно предоставят информация на граждани и организации, подали заявления за достъп до обществена информация. Поддържа се Регистър на заявленията за достъп до обществена информация. През 2009 г. в системата на министерството са постъпили 1120 заявления за достъп до информация, решенията за откази за предоставяне на информация за околната среда са само 10, а обжалванията във връзка с предоставяне на информация - 7.

Разшириха се формите за участие на обществеността в процеса на вземане на решения по въпросите на околната среда. Продължи добрата практика, все повече проекти на документи и нормативни актове да се публикуват на интернет страницата на МОСВ и на неговите териториални поделения, както и на Портала на Министерския съвет за обществени консултации за коментари и предложения на обществеността. През отчетния период са проведени над 230 обсъждания с участието на обществеността.

Повишаване на съзнанието и културата в сферата на околната среда и устойчивото развитие

В голяма част от различните обществени групи няма изградена култура и модели на поведение, щадящи околната среда и съдействащи за устойчивото развитие. Осъзнатата промяна в поведението на всички групи в обществото и информирания избор на всеки в ежедневния му живот би допринесло много за решаване на въпросите свързани с борбата с изменението на климата, устойчивото производство и потребление, ефективно използване на ресурсите, опазване на природата и околната среда, управлението на отпадъците и др.

В изпълнение на политиката за повишаване на информираността на различни обществени групи по въпросите на околната среда, през 2009 г. е въведена практиката за непрекъснато информиране на обществеността, чрез интернет страниците на МОСВ, ИАОС, РИОСВ, басейновите дирекции и националните паркове. Това е основна предпоставка и гаранция за осъществяване на обществен контрол върху решенията и извършваните действия в системата на МОСВ. Създадена е еднотипна база данни за контролната дейност – всички справки, отчети (месечни, тримесечни, годишни) са унифицирани. Ежемесечно се публикуват на страницата на МОСВ отчети за контролната дейност на 16-те РИОСВ.

През 2009 г. се подготовиха и проведоха националните кампании за повишаване на общественото съзнание и култура – Ден на Земята 22 април; Световен ден на околната среда 5 юни и Зелената седмица; Ден на река Дунав – 29 юни; Седмица на мобилността – 16–22 септември. Издадени бяха 67 бр. (в тази сума не се включва тиража, в който е издаден всеки един от материалите) информационни материали от МОСВ и неговите поделения във връзка с информационните кампании, в т. ч. книжка за Рамсарските места в България; детска книжка „Вълшебства”, дипляни по „Проект за опазване на балканската дива коза”; листовка и книжка с разкази за животните в българската литература на тема „Ако можеха да говорят”, издадени в рамките на Национална награда за природозащита, алманах „Национални паркове”, плакати за Черно море и НАТУРА 2000; брошури „Защитените територии в Благоевградска област” и „Резерват Вълчи дол”.

За отчетния период са проведени 20 конкурса (детски рисунки, литературни творби, изделия от отпадъци и др.); 239 открити уроци, ученически походи и екскурзии; 49 изложби на територията на цялата страна.

Проведена бе Националната кампания „За чиста околна среда”, в която с проекти за подобряване на околната среда кандидатстваха представители на неправителствени организации, училища, общини и др.

Със Заповед на министъра на околната среда № РД - 749/10.11.2009 г. е създаден Консултативен съвет по околна среда. Той ще изпълнява функциите на съвещателен орган, който ще обсъжда въпроси и изразява позиции, свързани с изготвянето на стратегически документи, мониторинга, икономическата организация на дейностите, правата и задълженията на държавата, общините, юридическите и физическите лица в областта на опазването на околната среда и др. Членовете на съвета са представители на научните среди, работещи в областта на опазването на околната среда.

Съгласно изискванията на чл. 9(1) от Директива 2003/4/ на Европейския парламент и Съвета относно достъпа на обществеността до информация за околната среда бе подготвен доклад относно опита, събран по прилагането на директивата.

В рамките на проект “Управление на околната среда за устойчив начин на живот в българското начално общообразователно училище”, който се осъществява от МОСВ съвместно със Службата за образование за природата и околната среда на Фламандското правителство по линия на Програмата за сътрудничество България – Фландрия за 2008–2009 г., беше преведено на български език и адаптирано за местните условия учебно помагало за околната среда, което е предназначено за началните училища.

ОЦЕНКА И ПРЕПОРЪКИ

Като цяло целите за достъпа до информация, участието на обществеността в процеса на вземане на решения и повишаване на общественото съзнание и култура в сферата на околната среда и устойчивото развитие са изпълнени чрез планираните дейности за 2009 г.

През 2009 г. МОСВ и неговите поделения работиха успешно за повишаване на общественото съзнание и култура на различни групи от обществеността и за предоставянето на възможността за достъп до информация и участие на обществеността в процеса на вземането на решения за околната среда. Формирането на съзнателно и отговорно отношение към околната среда у децата и младежите се превръща в един от приоритетите на все повече висши учебни заведения, училища и образователни центрове в страната. Този интерес е предизвикан от любознателността и чувствителността на подрастващите и младите хора към темата, и поради засиления интерес на учителите и родителите, дължащ се на по-добрата им информираност за ползите от опазване на природата и околната среда.

Все повече държавни институции осъзнават важността на работата в партньорство с неправителствените организации, бизнеса, академичните среди за повишаване на екологичното съзнание на различни групи от обществеността.

Въпреки тези положителни тенденции по отношение на политиката за повишаване на общественото съзнание и култура в сферата на околната среда, все още съществуват и някои проблеми:

  • Информирането на различните групи на обществеността по въпросите на околната среда и устойчивото развитие все още не са интегрирани в достатъчна степен в националните политики

  • Недостатъчно сътрудничество и координация между различните държавни власти, имащи компетенции в областта на събиране, обработване и предоставяне на информация за околната среда на обществеността

  • Недостатъчно финансиране на кампании, свързани с повишаване на общественото съзнание и култура.

В своята дейност, МОСВ се ръководи от принципа, че за постигането на екологична устойчивост, като основна предпоставка за просперитета на българското общество и повишаването на качеството на живот, са необходими усилията и съзнателното отношение на цялото общество, като всеки даде своя принос за опазването на околната среда.







Профил на купувача - обществени поръчки


Такси за предоставяне на административни услуги по разрешителни режими


Тарифа за таксите, които се събират в системата на МОСВ


Достъп до обществена информация


Защита на личните данни


Сигнали по ЗЗЛПСПОИН


Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда


Годишен бюлетин за качество на атмосферен въздух (КАВ)


Тримесечен бюлетин

 


Ежедневен бюлетин за качеството на въздуха


Последни регистрирани превишения на алармените прагове за NO2, SO2 и O3


Достъп на общини до данни за качество на въздуха в реално време


Ежедневен бюлетин за радиационната обстановка


EURDEP-widget (Европейска платформа за обмен на радиологични данни)


Националeн регистър за квоти за емисии на парникови газове


Национална информационна система за докладване по ЕРИПЗ


Мониторинг на отпадъците (информационна система, публични регистри)


Национална система за мониторинг на биологично разнообразие


Червена книга на Република България


Оперативна програма „Добро управление”


Проекти по Оперативна програма "Околна среда" 2014 - 2020 г.


"Проект „Корине земно покритие 2018 - България”


Проект по Оперативна програма "Околна среда" 2007 - 2013 г.


Програма "Хоризонт 2020" на ЕС за научни изследвания и иновации


Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж"


Проект по Оперативна програма "Административен капацитет"


Програма за Консултантска Помощ (ААР)


BG02.PDP1 „Надграждане на геоинформационната система за управление на водите и докладване“


BG03.PDP1 Проект "Подобряване на Информационната система към Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие (IBBIS)"


Регистър на защитените територии в България


Регистър на вековните дървета в България


Бюлетин за климатичната адаптация в Европа (ADAPT)

Вход


Забравена парола?







Профил на купувача - обществени поръчки


Такси за предоставяне на административни услуги по разрешителни режими


Тарифа за таксите, които се събират в системата на МОСВ


Достъп до обществена информация


Защита на личните данни


Сигнали по ЗЗЛПСПОИН


Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда


Годишен бюлетин за качество на атмосферен въздух (КАВ)


Тримесечен бюлетин

 


Ежедневен бюлетин за качеството на въздуха


Последни регистрирани превишения на алармените прагове за NO2, SO2 и O3


Достъп на общини до данни за качество на въздуха в реално време


Ежедневен бюлетин за радиационната обстановка


EURDEP-widget (Европейска платформа за обмен на радиологични данни)


Националeн регистър за квоти за емисии на парникови газове


Национална информационна система за докладване по ЕРИПЗ


Мониторинг на отпадъците (информационна система, публични регистри)


Национална система за мониторинг на биологично разнообразие


Червена книга на Република България


Оперативна програма „Добро управление”


Проекти по Оперативна програма "Околна среда" 2014 - 2020 г.


"Проект „Корине земно покритие 2018 - България”


Проект по Оперативна програма "Околна среда" 2007 - 2013 г.


Програма "Хоризонт 2020" на ЕС за научни изследвания и иновации


Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж"


Проект по Оперативна програма "Административен капацитет"


Програма за Консултантска Помощ (ААР)


BG02.PDP1 „Надграждане на геоинформационната система за управление на водите и докладване“


BG03.PDP1 Проект "Подобряване на Информационната система към Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие (IBBIS)"


Регистър на защитените територии в България


Регистър на вековните дървета в България


Бюлетин за климатичната адаптация в Европа (ADAPT)

Вход


Забравена парола?

Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС